Köszönjük!


BJGmeteo

Biciklitúra a Nagyréti Tanösvény avatójára
2009. szeptember 29. kedd, 19:58

2009.09.16. szerda délelőtt. Valahol 10 km-re BJG-től egy gyalogtúra útvonal átadási ünnepségre készülődnek. A 9. és a 10. évfolyam bio-kém tagozatosai úgy gondolták (gondolataikat Táboriné tanárnő emelte eggyé) jelenlétükkel képviselik iskolájukat ezen ünnepségen. Mint utóbb kiderült, rajtuk kívül még a Széchenyi iskolások is megtisztelték az alkotók fáradozását. A csillagok együtt álltak: Napfény, szélcsend, jókedv. Ökoiskolához méltóan a csapat biciklivel kerekedett útnak, hogy Tábori tanár úr vezetésével átszelje a megyehatárokat. Útjukat a fahíd öregesen morgolódó zörgése, fekete nyárfák rücskös törzse és Attila vezér „feltételezett” sírhelye (legalább is a tábla szerint) kísérte. Egy-két frissítő korty víz elfogyasztása érkezett meg tagozatunk a 4. pihenőhelyhez, az átadó ünnepség helyszínére.

A beállított hangfalak és mikrofonok sejtették, hogy itt most valaki valamit ecsetelni fog. A BJG csapat leparkolt. Deák tanár úr (Környezet- és természetvédők elnöke) elismerő szavakkal fogadta a tagozat szép számú megjelenését - hisz hogyan nézne ki az átadó ünnepség az ifjúság jelenléte nélkül. A szervezők üdítőkkel (BJG-ben gyűjtik a petpalackot, és tömörítik is), frissen sült kiflikkel várták a kiérkezőket, amiből a vendégek illendően az átadás után fogyasztottak. Amíg a képviselőtestület megérkezett, körül lehetett nézni. A kilátó vas szerkezete úgy néz ki hosszú távú harcra készül az idővel és az emberi kultúrával szemben. Magabiztosan megbirkózik a csoportos terheléssel. A kulcsos menedékháznak már kisebb esélyt adhatnánk a hosszútávú állagmegőrzésre. Kívül, mint minden pihenőhelyen fedett padok, asztalok (még egyiken sem találhatók bevésett szerelmi jelek). Lassan a képviselőtestület is megérkezett sietős dolgukból fakadóan gépkocsikkal. Kamerák és mikrofonok beélesítve. Csépa és Csongrád város polgármesterei méltatták a beruházást és annak hatását a környék életére, majd a nemzeti színű szalag átvágásával jelképesen is birtokba vehették a túrázni szerető közösségek a több, mint 20 km-es útvonalat és a pihenőhelyeket. Egy kis beszélgetés, kifli evés és üdítőzés után a tagozatosok az eseményhez méltóan a túra útvonalon indultak haza. A táj az esőhiánytól szenvedett. A kisebb holtágak kiszáradva, vagy erősen elapadva. A madarak is vizesebb helyekre húzódtak vissza, így nem igazán köröztek az útvonal felett. Elszántabbak és türelmesebbek letérve az útról a vízpart csendes megközelítésével találkozhatnak kormoránnal, bakcsóval, kócsagokkal. 
A tagozatosok nem bánták meg, hogy rászánták idejüket és energiájukat erre az útra, s ajánlják azoknak az embereknek, akik szeretik a természetet és a túrázást.

Tábori Levente

 


eXTReMe Tracker