Köszönjük!


BJGmeteo

Idegenforgalmis osztályok kirándulása
2009. október 14. szerda, 00:00

Az Oktatásért Közalapítvány Közoktatási Alkuratóriumának a szakképzésben résztvevő diákok kulturális szabadidős programjának támogatására kiírt pályázatán iskolánk 3 idegenforgalmi szakos osztálya is sikeresen vett részt.

A pályázat célja az volt, hogy a szakképzésben résztvevő tanulók iskolai eredményessége érdekében támogassa a kulturális szabadidős programban való ingyenes részvételét.

 

A 11. C osztály szeptember 14-én reggel indult kirándulni. Úti cél: Pécs-Siklós.
Útközben megtekintettük a Mohácsi Emlékparkot, majd a városban tettünk rövid sétát. Abaligeten barlangtúrán vettünk részt, s megismerkedhettünk a denevérek életmódjával a Denevér Múzeumban.  Pécsett a Zsolnay Múzeum kiállításában gyönyörködhettünk.
Következő állomásunk a Siklósi vár meglátogatása volt. A vár kilátóteraszáról nagyon szép kilátás nyílt a városra és a környékre. Az egykori várárok ma Kanizsai Dorottya virágoskertje, itt látható az ősi vár néhány falmaradványa is.

A 10. C szeptember 16- án szerdán indult, szintén Pécs városába. A Dóm Múzeumban több kiállítást is megtekinthettünk: a Kincstárat, a Kőtárat, és az Egyházi pincét.
A Székesegyház mellett található az UNESCO által 2000-ben Világörökség részévé nyilvánított Ókeresztény Sírkamra, ahol láthattuk a IV. századból megmaradt Péter-Pál, és a Korsós sírkamrákat
Siklóson a várban sétáltunk, majd a városban ismerkedtünk a helyi nevezetességekkel: Malkocs Bej Dzsámi, Görögkeleti templom. Rövid buszozás után jutottunk Máriagyüdre. Győdő kun vezérről kapja ez a hely a Máriagyűd nevet. Itt húzódik a forgalmas Pécs-eszéki régi római út. A templomdomb alatti forrásnál, mely még ma is ad vizet, sokan megpihennek, fatönkre állított Mária-szobor áll itt. Híres búcsújáró és zarándokhely.
Hazafelé túráztunk a Szársomlyó hegyen, csak túravezetővel lehet, mivel ez a terület fokozottan védett. Itt található a magyar kikerics élőhelye, amelynek eszmei értéke 30000 Ft (szálanként)
Villányban pincelátogatáson vettünk részt. A Bock Pincében láthattuk a szőlő feldolgozásának folyamatát, egészen a palackozásig.

A 9. C osztály szeptember 18-án pénteken vett részt az utazáson. Ők Pécsett a Csontváry és a Vasarely múzeumban ismerkedtek a festők képeivel. A város nevezetességeit is megnézték: Gázi Kászim pasa dzsámija, Ókeresztény sírkamrák, Pécsi székesegyház, Pécsi zsinagóga, Püspöki palota, Pécsi Barbakán – a pécsi várfal 15. század végi, kör alakú bástyája, Szerelmesek lakatjai, Széchenyi tér, Zsolnay-kút – a Széchenyi tér déli részén.
Az éhes csapat Pécsváradon megállt ebédelni, itt a diákok „gasztronómiai ismerete” is fejlődhetett.
A kiránduláson nem csupán kulturális élményt kaptak a tanulók, hanem az együtt töltött idő közösségformáló hatását is tapasztalhatták.

Szabóné Csépe Erzsébet

 A kirándulás képei a fényképtárban megtekinthetők.

 


eXTReMe Tracker