Köszönjük!


BJGmeteo

Bolyai Matematika Csapatverseny
2009. október 18. vasárnap, 22:52

"Az összedolgozás képessége az egyik legnagyobb érték az életben."
olvasható a Bolyai Matematika Csapatverseny honlapján. Ez az idézet napjainkban egyre aktuálisabb, még az oly egzakt tudományok területén is, mint a matematika.
A 3-8. osztályos tanulók évfolyamonkénti 4 fős csapatai számára meghirdetett verseny megyei írásbeli fordulójára 2009. október 16-án került sor a hódmezővásárhelyi Bethlen Gimnáziumban. Iskolánkat évfolyamonként 1-1 csapat képviselte.


5. osztályosok
Babylon csapat tagjai: Deák Tekla, Gilicze Kristóf,Papp Benedek, Vincze László.
A megye 35 csapata közül a 14. helyet szerezték meg.
6. osztályosok
Logititanic csapat tagjai: Cseri Gitta, Nagyistók Edit,Tóth Máté, Tóth Szimonetta.
A megye 33 csapata közül a 14. helyet szerezték meg.
Hetedik (Zsebi csapat: Bálint Karola, Forgó Ilona,Horváth Vanda, Jójárt Alexandra) és nyolcadik osztályos (Gp ész csapat: Ambrus Adél, Juhász Kitti, Szabó Bálint, Újvári Bence) csapataink saját kategóriájukban az első hat között végeztek, a végső sorrendről és a továbbjutókról november 4-én az ünnepélyes eredméynhirdetésen értesülnek majd a gyerekek.

Felkészítő tanáruk, Pappné Hajas Ibolya így összegezte ennek az újszerű matematika versenynek a tapasztalatait: nagyon nehéz egy feladatsort  csapatmunkában megoldani. Nincs túl sok idő az érvek és ellenérvek ütköztetésére, és a döntésnek súlya van, hiszen a rossz válaszért pontlevonás jár. A csapatok többféle taktikát választottak, de mindannyian arra törekedtek, hogy kihasználják a csapattagok egyéni erősségeit: van aki jó ötleteivel tűnik ki, más pontos precíz a számolásban. 
A következő forduló még többféle próba elé állítja a csapatokat, reméljük lesznek batsányis továbbjutók, akik majd megosztják élményeiket a honlap látogatóival.

A döntőben, 2009. november 21-én először 11-től 12 óráig az első fordulóhoz hasonló írásbeli feladatsor vár a versenyzőkre, majd az itt elért pontszám szerint kategóriánként a legjobb 6 csapat még aznap szóbeli fordulón dönti el a végső sorrendet. A szóbelin a csapatoknak először 15 perces gondolkodási idő után kell ugyanazon 2 feladat megoldását a zsűri és az érdeklődők előtt közösen, táblánál ismertetniük. A felkészüléshez kérjük, hogy íróeszközt, körzőt és vonalzót hozzanak magukkal a diákok (számológép és egyéb elektronikus segédeszköz nem használható). A megoldások bemutatására legfeljebb 5 perc használható fel. Ezt követően a csapatok helyben kapnak még egy feladatot ("villámkérdés"), amelynek megválaszolására további 2 perc áll rendelkezésükre. Az értékelés szempontjai: matematikai felkészültség, a bemutatás minősége, összedolgozási képesség ("csapatszellem").
forrás: Bolyai Matematika Csapatverseny kiírása

 


eXTReMe Tracker