Köszönjük!


BJGmeteo

Élménybeszámoló madridi utazásunkról
2009. október 25. vasárnap, 21:22

2008. októberében megnyertük a Tájkép Program keretében megrendezett Jövőkép - Jövő nemzedék pályázatot, ezáltal lehetőséget kaptunk arra, hogy ellátogassunk Spanyolország fővárosába, Madridba. Itt egy csodálatos élményekkel és tapasztalatokkal teli hetet tölthettünk el, mi a Csongrádi Tiszavirágok: Egyházi Dóra, Faragó Kata, Horti Lilla, Gilicze Tímea, Márton Adrienn és Újvári Péter, kísérőinkkel, Cseri Gáborné és Csernus Éva tanárnőkkel együtt.


Az utazás fő célja a nyertes projektmunkánk előadása és ismertetése volt a spanyol középiskolásokkal és egyetemi hallgatókkal. Jó érzéssel töltött el minket, hogy a helyiek milyen szívélyes fogadtatásban részesítettek bennünket. Az étkezések során megkóstolhattuk a helyi ételkülönlegességeket, például a paellát. Meglepő volt látni, hogy mennyire eltér a magyar oktatás a spanyol iskolarendszertől. Alkalmunk volt arra, hogy találkozzunk és ismerkedjünk spanyol diákokkal. Bepillantást nyerhettünk az ottani diákok mindennapjaiba, egy hasonló versenyen szereplő osztálynak mutattuk be a Tisza jövőjével kapcsolatos prezentációnkat.
Az egyetemen (Escuela Técnica Superior de Ingenieros Agrónomos, Universidad Politécnica De Madrid) előadást tartottunk felsőbb éves egyetemi hallgatóknak. Az egyetemen szükség van arra is, hogy a hallgatók gyakorlatban is képesek legyenek alkalmazni a korábban megszerzett tudásukat. Erre alkalmas az egyetem közelében található gyakorlati földterület, az üvegházak és a laborok. Előadást tartottak nekünk a gyakorlati órák rendszeréről, menetéről, és az üvegházak működéséről.
Szállásunk Madrid központjában volt, egy nagyon kellemes hotelben. Megnéztük Madrid leghíresebb múzeumait, látványosságait. Voltunk a Museo Del Prado-ban, ami a világ egyik legnagyobb szépművészeti múzeuma, itt megtekintettünk szobrokat, érméket, rajzokat, valamint Rembrant, El Greco, Dürer és Goya csodálatos festményeit. A Plaza Mayor-on, az egykori főtéren sétáltunk. Madrid egyedülálló hangulatát csak tovább fokozta a helyi football -szurkolók csoportja. A Retiro Parkban a Kristálypalotát, egy gyönyörű tavat szökőkúttal és vízeséssel csodáltunk meg. A parkban az érdeklődő embereket számos színes programmal várták a szervezők, többek között futóversennyel és egy Ferrari kiállítással. A spanyol király hivatalos rezidenciáján a Királyi Palotában gazdagon díszített termeket, bútorokat és tárgyakat nézhettünk meg. A Plaza del Cibeles csodálatos szobrával és szökőkútjával belopta magát a szívünkbe.
Toledóban, a történelmi óvárosban, úgy éreztük magunkat, mintha a középkorban lennénk. A harmadik századi római palota, és a katedrális ma is rendkívül jó állapotban van.
Nagyszerű élményeket szereztünk, szerencsésnek érezzük magunkat, hogy egy ilyen verseny során kijuthattunk a spanyol fővárosba.

Készítette: Faragó Kata, Egyházi Dóra, Gilicze Tímea


Csongrád város honlapján
 a Jövő-Kép Jövő-Jövő nemzedék versenyről, és a Tiszavirágok eredményéről szóló cikk olvasható.
A fényképtárban a spanyolországi utazás során készült képeket láthatjátok.

 


eXTReMe Tracker