Köszönjük!


BJGmeteo

2009. október 29-30. Sintra, Portugália
Írta: Domokos Katalin   
2009. november 08. vasárnap, 20:41

Nem kell tanárnak lenni ahhoz, hogy felismerjük: a mai tizenévesek nagy biztonsággal használják a 21. század számítástechnikai vívmányait, mobiljaikat szinte testük meghosszabbításaként kezelik, csetelnek, blogolnak, világukat megkettőzik a virtuális valósággal.
Küzdeni ez ellen szélmalomharc, a tanítási- tanulási folyamatba való beépítése pedig elkerülhetetlennek látszó szükségszerűség. A kérdés az, hogy mit és hogyan érdemes hasznosítani, melyek azok az egyre bővülő eszközök, lehetőségek, programok, amelyek használata egyrészt motiválja a tanulókat, másrészt olyan készségek, képességek alakítását biztosítja, amelyeknek később felnőtt életükben is hasznát vehetik.
A 2009. október 29-31. között Portugáliában megrendezett eTwinning találkozó nem kevesebbre vállalkozott, minthogy az európai tanárok egy csoportját megismertesse néhány, a mobil technológia használatában rejlő oktatási módszerrel, ötlettel. 


Magyar-történelem szakosként a „Mobil technológia használata kulturális és történelmi örökségünk megismerésében” címet viselő csapathoz csatlakoztam.  Portugál, olasz, svéd, brit, litván, osztrák, török kollégáimmal arra vállalkoztunk,    hogy elsajátítsunk egy módszert, melynek első lépése az volt, hogy a GPS-szel felszerelt PDA-k vagy SmartPhonok segítségével követtünk egy kijelölt útvonalat, és a nevezetességekről fényképeket készítünk az említett eszközökkel.


















Sintra szépséges történelmi városmagja, a barátságos időjárás, osztrák és török kollégám jókedve nagyon kellemes időtöltéssé tette a technikailag sem túl bonyolult feladatot.  
A közös munka nehezebb része délutánra maradt.
Egyrészt a képeket tömörítő - KMZ program- segítségével fel kellett tölteni a  fényképeket a számítógépekre. Így a képek megfelelő méretűvé váltak arra, hogy a Google Earth-ön kijelölt sétaútvonal állomásait szemléltessék. A képekhez kísérőszöveget, sőt videofilmeket is fel lehetett ily módon helyezni.
Ezzel a módszerrel szemléltetni lehet történelmi/irodalmi emlékhelyeken tett sétáinkat, ezeket közzé lehet tenni az iskola weblapján, vagy akár meg lehet osztani eTwinning testvériskolánkkal.
A fenti szemléltető módszernek nem feltétlenül kell kötődnie a meglehetősen drága PDA-khoz vagy SmartPhonokhoz.
A Google Earth-ön való  útvonalkijelölés és a képekkel, idézetekkel való kiegészítés akár egy kalandregény (Voltair Candidjának már létezik ilyen jellegű feldolgozása!), egy hadjárat stb. újszerű szemléltető módszere lehet. Határt csak a tanulói/tanári fantázia szab.    

Munkánk befejező lépéseként szombat délelőtt a csoportok projektötleteket dolgoztak ki, amelyek megvalósításában szerepet kap az előző nap elsajátított módszer.
Csak rajtunk múlik, hogy az ötletekből hány megvalósuló eTwinning project születik.

A tartalmas szakmai program mellett ami igazán különlegessé tette ezt a három napot, az a portugál vendégszeretet. Vendéglátóink közvetlen, barátságos viselkedése, a gyönyörű táj, Sintra szépsége, a finom, különleges ételek, az óceánparton tett kirándulás, a csapat jókedve együttesen gondoskodott arról, hogy felejthetetlenné váljon számomra ez az eTwinning találkozó.  

 


eXTReMe Tracker