Köszönjük!


BJGmeteo

„Mi közünk a NATO-hoz?” a nyílt nap történései
Írta: Hattayer Róbert   
2009. november 16. hétfő, 21:21

Erre a nyílt napra egy országos verseny keretében került sor, melyet az egri Esterházy Károly Főiskola politológia tanszéke hirdetett meg, középiskolás diákok számára „Fiatalok a nemzetközi kapcsolatokban” címmel. Elsőként a magyar –és nemzetközi külpolitikai kérdésekkel kapcsolatos feladatlapokat kellett kitölteni. A következő lépésként pedig egy nyílt napot kellett szervezni a csapatoknak saját középiskolájukban, „Mi közünk a NATO-hoz?” címmel, tulajdonképpen erre került sor november 11-én, szerdán.

Ide valóban már csak a legjobb csapatok kaptak meghívást, hiszen a zsűri tagjai minden rendezvényre, így a BJG-be is ellátogattak, hogy saját szemükkel győződjenek meg az eredményekről. A diákcsapat tagjai: Egyházi Dóra, Faragó Kata, Gilicze Tímea, Márton Adrienn 11.F osztályos tanulók.
A programot teljesen önállóan kellett felépíteni és kivitelezni a csapatoknak. A programban három értéket állítottunk a középpontba: idén 60 éves a NATO és 10 éves a magyar NATO csatlakozás, illetve napra pontosan 20 éve omlott le Európa megosztottságát jelképező Berlini fal, mely talán a hidegháború legismertebb szimbóluma volt. A NATO pedig a hidegháború idején alakult katonai-védelmi szervezet volt, sokáig legfontosabb feladata a szovjet terjeszkedés megakadályozása volt.
Rendkívül színes programmal készültünk. Külön érdekesség volt, hogy a megnyitón a 6.F osztályos diákok egy adott jelre a tornaszőnyegen diákok rajzolták ki a NATO feliratot. Az óraközi szünetekben a témával kapcsolatos kiállítás, videóvetítés, a NATO történetét „virtuális kirándulásként” feldolgozó prezentáció. Emellett számos játék várta a diákokat, például: kvíz, totó, puzzle, topográfiai feladat, illetve NATO kódfejtés, katonai rangjelzéssel kapcsolatos feladatok. Szponzori felajánlásból pedig a témával kapcsolatos könyveket, kiadványokat sorsoltunk ki.
Emellett két rendkívül magas színvonalú előadás várta a diákokat, melyet multiplikátor rendszerben szerveztünk meg. Ez azt jelenti, hogy osztályonként 1-1 fő vett részt, akik majd a látottakat-hallottakat és ezzel kapcsolatos tapasztalataikat osztályfőnöki órákon továbbadják. A másik két tagintézményből, illetve az általános iskolából pedig 2-2 fő diák önkormányzati tag vett részt programunkon. Külön öröm volt számunkra, hogy Túri Andrea, a Magyar Atlanti Tanács tagja és a helyi Béri Balogh Ádám Honvéd Nyugdíjasklub elfogadta meghívásunkat.
Elsőként Georg Spöttle a ZMNE docense, biztonságpolitikai szakértő tartott előadást a Biztonságpolitikáról és a NATO történetéről. Az előadás külön érdekessége volt, hogy ő maga jelen volt a berlini fal leomlásakor, így megoszthatta ezzel kapcsolatos személyes élményeit és tapasztalatait. Ezt követően pedig Fábián Sándor a MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj őrnagya tartott előadást, aki a napokban érkezett haza Afganisztánból. Az előadás segítségével a résztvevők élményszerű, konkrét és hiteles információkat kaphattak az Afganisztánban szolgáló magyar katonák tevékenységéről és annak jelentőségéről. Emellett betekintést kaphattak magáról Afganisztánról és az ott élők kultúrájáról. Diákok téma iránti érdeklődését mutatta, hogy a záporozó kérdések miatt közel egy órával meg kellett hosszabbítani eredeti programtervünket. Ez is bizonyítja, hogy programunk hiánypótló rendezvény volt, mert a sorkatonai szolgálat eltörlése óta egyre kevesebb információval rendelkeznek a fiatalok a magyar honvédségről és annak munkájáról. Egyébként a Magyar Atlanti Tanács képviselője és a zsűri is elismerően beszélt a rendezvényről, bár még hivatalos eredmény nem érkezett. Bízunk benne, hogy a csapat bekerül a legjobb 10 csapata közé, fődíj egy tanulmányi kirándulás a NATO brüsszeli központjába.

 

 


eXTReMe Tracker