Köszönjük!


BJGmeteo

„Az én iskolám 1956-os hőse”
2009. november 21. szombat, 23:32

A Múzeum 1956 Emlékére Közhasznú Alapítvány országos pályázatot hirdetett középiskolás diákok részére, „Az én iskolám 1956-os hőse” címmel. A pályázat elsődleges célja az volt, hogy ráirányítsa a figyelmet az ’56-os eseményekre, illetve az ötvenhatos hősök sorsának megörökítése révén a pályázók közelebb kerüljenek 1956 szellemiségéhez. A zsűri az első három helyezettet pénzjutalomban, további öt pályaművet pedig értékes könyvjutalomban részesített, sorrendtől függetlenül.
Büszkék vagyunk rá, hogy iskolánk végzős diákját - Vincze Zsanett 12.A osztályos tanulót - a zsűri dicséretben és könyvjutalomban részesítette.


Zsanett kommunikáció és médiatudomány szakon szeretne továbbtanulni, ezért nagyon örült, mikor tájékoztatást kapott a pályázatról. A dolgozat elkészítésével nemcsak a történelmi tudását gyarapíthatta, hanem tapasztalatot is szerezhetett pályaválasztása terén.
Dolgozata elkészítésekor az „oral history” módszerét alkalmazta, vagyis életút-interjút készített egy volt batsányis diákkal, Molnár Józseffel.
Hozzátette: sokat olvastam az 1956-os eseményekről, de szerettem volna egyszer mindezt egy olyan ember szemszögéből hallani, aki részese volt a történteknek. A történelemkönyvemben csak a budapesti forradalomról olvashatok; nem tesznek említést arról, hogy az ország egyéb területein miképp zajlottak az események, illetve a budapesti események milyen hatással voltak az itt élőkre. Az interjú elkészítésével pedig egy hétköznapi ember „szemüvegén keresztül” bepillanthattam és átérezhettem mindazt, ami valamikor megtörtént. Természetesen ugyanez hátránya is e módszernek, mivel a résztvevők elbeszélése, beszámolója szubjektív, tehát egy sajátos nézőpontból tárják elénk az „igazságot”. Ezért szükség van arra, hogy több résztvevő nézőpontját is meghallgassuk, ütköztessük, illetve összevessük az írott forrásokkal.

 

 


eXTReMe Tracker