Köszönjük!


BJGmeteo

Nyelvi versenyek
Írta: Kalmárné Héjjas Hedvig   
2009. december 07. hétfő, 21:43

Iskolánk ez évben is megrendezte az általános iskoláknak meghirdetett nyelvi vetélkedőket. A versenykiírás célja most elsősorban nem a nyelvtudás mérése volt, hanem a feladatok országismereti tudásgyarapítást tűztek ki célul. A németet tanulóknak Ausztria és az országgal kapcsolatos ismeretek volt a feladat, az angolosok az Erzsébet-kori Anglia korszakából választhattak tetszés szerinti témát, amelyet ötletesen ábrázolva mutattak be.


Mindkét nyelvi vetélkedőn egy prezentációs feladat volt az első, itt az ország nyelvén mutattak be a diákok az országra ill. a korra jellemző részletet. Az ötletes plakátokon túl számítógépen illusztrált előadást, zenei produkciót is hallhattunk. A felkészítő tanárok lelkiismeretes munkáját dicséri, hogy még arra is gondoltak, a korra jellemző ruhaviseletet is bemutatják a szereplőkön, még közelebb hozva ezzel a kor hangulatát. A németet tanulók az osztrák ételek bemutatásánál finom almás rétessel is alátámasztották az osztrák konyha kiválóságát.
A második feladatot itt az iskolában kapták a tanulók, a történelem, földrajz, kultúrtörténeti tudnivalókból állítottak össze a gimnázium tanárai kérdéseket. Az osztrák nyelvhasználat sajátosságai is helyet kaptak a kérdések között, de a brit karácsonyi puding rejtelmei is kiderültek a vetélkedő végére. Az angol vetélkedő záró feladata egy filmrészletre feltett kérdések megfejtése volt, ami az élő beszéd megértésére irányult, egyúttal részletet mutatott be a film az angolok győzeleméről a Nagy Spanyol Armada felett.
Azt gondolom, sokat tanulhattunk az általános iskolások munkáiból, s gondolom, az ő ismereteik is gyarapodtak a kapott feladatok megoldása során. Minden résztvevőnek, tanárnak és diáknak köszönjük a munkáját.
Örülnénk, ha a versenyzők közül többekkel találkozhatnánk jövőre, mint iskolánk tanulóival.
Megköszönjük szponzorainknak, hogy segítségükkel kis ajándékokat is adhatunk versenyzőinknek. Így az osztrák vetélkedőt az Osztrák Kulturális Intézet és az Osztrák Nagykövetség segítette prospektusokkal, az angol vetélkedő támogatói az Oxford University Press, a Nemzeti Tankönyvkiadó, a Bábel Könyvesbolt voltak, valamint a Maximál Csemege  gondoskodott az éhségűző pogácsáról.


Fotók az angol versenyről és az osztrák vetélkedőről.

A Város Televízió  2009. november 30., hétfői letölthető adás 5.25 percétől látható az eseményről készített riport.

 


eXTReMe Tracker