Köszönjük!


BJGmeteo

Beszámoló a németországi robotversenyről
2009. december 29. kedd, 22:33

A LegoRockers csapat 2009. december 5-én a németországi Paderborn városában vett részt a First Lego League nemzetközi robot tervezési építési és programozási verseny közép-európai döntőjén. A LegoRockers csapatnevet 2006 óta már sok hazai és nemzetközi versenyen használták a batsányis diákok, és évről-évre mint egy stafétát, úgy adják tovább a tapasztaltabb versenyzők az újoncoknak. 2009-ben a hét fős  csapat tagjai (abc rendben) Gilicze Kristóf (5.F), Halász Dániel (9.F), Márton Bertold (8.F), Pintér Boglárka (7.F), Staberecz Márk (9.F), Újvári Bence (8.F), Varga Zita (7.F), a felkészülés során és a versenyeken is valamennyien derekasan kivették részüket a munkából.
Az idei év témája a Smart Move, az okos közlekedés volt. A terepasztal feladatai is egy-egy közlekedési-szállítmányozási problémát szimbolizáltak. A robotnak 2,5 perc alatt meghatározott céltárgyakat kellett összegyűjtenie és a bázisra szállítania, jelzőbólyákat átállítani, miközben más tereptárgyakat nem mozdít el a kiindulási helyzetéből.


A robot indítását Berti és Márk vállalta. A csapat kutatás témaként Csongrád jellegzetes kisvárosi közlekedését választotta. Dani tartotta a kapcsolatot a téma külső szakértőivel,a helyi rendőrség közlekedési szakembereivel, a gyerekek felmérték, hogy gond az átmenő forgalom valamint a különböző sebességű járművek forgalmának keveredése. Helyi specialitás a sok kerékpáros és újkeletű problémákat okoz az elektromos bicikli is, hiszen a megnövekedett sebesség mellé nem elvárás a közlekedési ismeretek felfrissítése. Bogi és Bence munkája nyomán állt össze az előadást kísérő prezentáció, Zita volt a csapat logisztikusa, és arculati szakembere, Kristóf hozta létre a csapathonlapot, amely az utókornak is megőrizte ennek az izgalamkkal teli néhány hónapnak a történéseit. A csapat "kommunikációs felelőse" Bence volt, aki valamennyiük közül legjobban beszél angolul, de a többi csapattagot is dicséret illeti, hiszen kiválóan megoldották az angol nyelvű előadást, a zsűrivel, és más csapatokkal történő társalgást is.
A közép-európai döntőre 24 csapat készült: Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Svájc és Szlovákia nemzeti bajnokságainak győztesei.

Gilicze Tamás Tanár úr vezetésével pénteken hajnalban indult útnak mikrobuszunk, az első nagyobb pihenőt Prágában tartottuk, az Óvárosban megnéztük a Vitus Székesegyházat, sétáltunk a Várban, és láttuk a híres  Károly hidat is, majd Németország felé vettük az útirányt és az esti órákra érkeztünk Paderbornba. Az ifjúsági szálláson már több csapattal is megismerkedtünk egy fergeteges cso-cso parti keretében, de igyekeztünk időben lepihenni, hiszen tudtuk, hogy másnap izgalmakkal teli hosszú versenynap következik. Valóban, a regisztrációkor megkaptuk a nap programját, ahol percre pontosan be volt osztva, hogy mikor melyik  színtéren kell megjelennünk az újabb feladatok teljesítésére. Egy nagy teremben helyezték el csapatokat, itt készülhettünk két versenyszám között, de mód nyílt a többi csapattal való beszélgetésre is. Az első kihívás a kutatási téma előadása volt, amely minden szempontból jól sikerült, majd a csapatmunka értékelése következett. Az előző évek tapasztatlatai alapján kicsit tartottunk tőle, idén el kellett játszanunk  egy notebook működését. A várakozások ellenére ez is jól sikerült, négy közül talán a legjobban. A robotterv és programozás zsűrizése után a robotjáték következett. Az erős mezőnyt jellemezte, hogy a nyolcas döntőbe csak maximális teljesítménnyel lehetett bejutni. Mi úgy érezzük, évről-évre egyre felkészültebben vágunk neki a versenynek, de a nemzetközi mezőny is folyton fejlődik, így a tapasztalatok  mellett a versenyszituáció átélése, az új technológiai megoldások megismerése újabb és újabb feladatokat jelöl ki számunkra is.
Az idei versenyen a szervezők is fokozottan figyeltek a környezetbarát megoldások alkalmazására. Mi is erre törekedtünk már a felkészülés során is, feleslegesen nem nyomtattunk ki információkat, és elemek helyett tölthető akkumulátorokat használunk.
A versenynek a világ egyik legnagyobb informatikai múzeuma adott otthont. Nagyon örültünk, hogy a szűkre szabott kinntartózkodás ellenére alkalmunk nyílt megnézni ezt a fantasztikus gyűjteményt, amelynek több magyar vonatkozása is van: többek között Kempelen Farkas, Neumann János személyében.
A sumér ékírástól az abakuszon át sok fontos IT fejlődési állomást bemutató tárlatot nézhettünk meg nagyon érdekesek voltak a különböző interaktív szimulációs játékok, ahol saját magunk is átélhettük az evolúciót.

A napot egy esti sétával zártuk, amely során az ünnepi díszbe öltözött Paderbornnal ismerkedtünk: a karácsonyváró sokadalom, az adventi naptárként működő sokablakos ház, a fahéjas sült alma íze még sokáig emlékeztet bennünket ezekre a napokra.
 Nagyon fárasztó, de nagyon jó verseny volt, másnap már a hazafelé úton is sok jó ötlet elhangzott, a csapattagok látták eddigi megoldásaik gyenge pontjait és beszélgetés során már kialakultak a jövőre vonatkozó tervek.
2010-ben az FLL verseny témája: Body Forward, azaz hogyan szolgálja innovatív mérnöki tevékenység az orvosbiológia fejlődését.

A kiutazás és kinntartózkodás költségeinek előteremtéséhez szponzorokat kerestünk, a csapat tagjai ezúton is köszönik támogatók segítségét!

National Instruments Hungary Kereskedelmi Kft.
Neumann János Számítógép-tudományi Társaság
Batsányi János Alapítvány
Delta Clean
Kiszely Papír Kft.

továbbá a Batsányi János Gimnázium és a kiutazó gyermekek szülei.

Az út során készült fotók a BJG fényképtárában láthatók, a paderborni verseny hivatalos fotói a Flickr-en érhetők el.

 

 


eXTReMe Tracker