Köszönjük!


BJGmeteo

Román kulturális nap
Írta: Szabó Adrienn 11.c   
2010. január 31. vasárnap, 16:03

2010. január 21-én csütörtökön Románia történetével, kulturális, gasztronómiai és természeti értékeivel ismerkedhettek iskolánk tanulói.
A rendezvény előzménye, hogy a Europe Direct  magyarországi képviselete versenyt hirdetett „5let” -5 éve az Európai Unióban Magyarország címmel.
Ezen a versenyen iskolánk 4 fős csapata ( Szarvas Anita, Szabó Adrienn, Balogh Bence, Szabóné Csépe Erzsébet) bejutott a regionális döntőbe. Az egyik feladat az volt, hogy az általuk kisorsolt országról kellett készítenünk egynapos, iskolai kulturális programot. A mi csapatunk Romániát kapta. A tervezet elnyerte a zsűri tetszését, s támogatták a program megvalósítását.

A rendezvény az Aulában kezdődött 7.30 - kor Megnyitóval. A program ismertetése után az osztályok a helyszínekre előre beosztva érkeztek (osztályonként 6 fő)
A meglátogatott programokon választ kapnak az összeállított quizkérdésekre, amit az Aulában elhelyezett dobozba gyűjtöttünk. A hibátlan megfejtések jutalomban részesültek.
A helyszíneket 7.45-12.00-ig lehetett látogatni.
Az Aulában Románia történetéről és nemzeti jelképeiről Balogh Bence, a Világörökségekről és Nemzeti parkokról Hercz Anett előadást,
„Romániai élményeim”- címmel pedig képes beszámolót tartott Szabóné Csépe Erzsébet tanárnő.
A szünetekben Domokos Katalin tanárnő által készített gyönyörű diaképeket láthattunk Románia különböző tájairól.
Az Ének teremben Rideg-Fekete Márta a román hangszerekről tartott bemutatót, és székely népdalokat lehetett tanulni.
A Kistornateremben Táncház várta a diákokat Oláh Rózsa és Brezovai Zoli 13.C osztályos tanulók vezetésével. A népviseletek bemutatása után moldvai táncot mutattak be, amiből egy-két motívumot meg is tanítottak nekünk.
A kollégium klubban a 2-3-5. órában Karaokee versenyt rendeztünk híres román előadók: O-Zone, Inna dalaiból. A vendégünk Rob.Cortez volt. A legügyesebbek itt is ajándékot kaptak.
Az Idegenforgalmi I. teremben a 3-4. órában egy díjnyertes román film bemutatója volt: A Lasarescu úr halála című filmet láthattuk.
A tanétteremben Szarvas Anita és Makra Brigi 12.C osztályos tanulók Románia gasztronómiáját mutatták be.: „Ízes kalandozás Románia tájain” címmel.
Korondi edényekkel díszített asztalt is terítettek, és sok finom étellel ismertettek meg bennünket.
A Kollégium társalgójában Románia idegenforgalmi látnivalóit ismerhették meg az érdeklődők-idegenvezetéssel. Élőképek mutatták be a híres helyeket, ilyen például a Békás-szoros, Lukács-fürdő, Szent Anna-tó, Gyilkos tó, a Nagyváradi festők, Mátyás király lovas szobra Kolozsvárott, és a Fogarasi Havasok.
 
A Magyar 3. teremben berendezett Drakula – kastélyban, részt vehettek a tanulók egy horrorisztikus utazásban. Vagy valóság az egész történet? Erről tartott előadást a 12.C –ből Kiss Dorka, Páli Martina, Lakatos Kati, Ruzsity Bogi, Vecseri Lilla, és Molnár Nilla.

Társaim érdeklődéssel hallgatták az előadásokat, lelkesen vettek részt a táncházban, daltanulásban. Megmérettették magukat a karaoke-n, és láthattak egy olyan filmet is, amiről korábban talán még nem is hallottak.
A programok során a diákoknak kiosztott ajándékokat a szegedi Európe Direct irodavezetője Szekeres Ildikó küldte.

Szabó Adrienn 11.c

 


eXTReMe Tracker