Köszönjük!


BJGmeteo

A gazdaságról, a mindennapi pénzügyekről egyszerűen a 9-12. évfolyamon tanító pedagógusoknak
Írta: Kovács Péter   
2010. március 16. kedd, 23:36

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) pénzügyi támogatásával a Független Pedagógiai Intézet (FÜPI) az Alternatív Közgazdasági Gimnáziummal (AKG) közösen 30 órás, akkreditált tanártovábbképzést szervezett, melynek címe: „A gazdaságról, a mindennapi pénzügyekről egyszerűen a 9-12. évfolyamon tanító pedagógusoknak”.
A továbbképzés célja, hogy a mindennapok kihívásainak, illetve a NAT 2007-es módosításainak megfelelően felkészítse a 9-12. évfolyamos tanulókkal foglalkozó pedagógusokat a tudatos gazdasági, pénzügyi döntések meghozatalához szükséges ismeretekre. Fejlessze a résztvevők gazdasági-pénzügyi gondolkodásmódját, illetve az ide kapcsolódó kompetenciákat: a kockázatvállalást, az önállóságot, a mérlegelést, az elemző készséget és a döntésképességet.

Továbbá lehetőséget szeretne biztosítani a résztvevők számára, hogy megismerjék az öngondoskodás egyéni és társadalmi szerepét, valamint azokat a módokat, amelyek által alkalmazni tudják saját szakterületükön a mindennapi pedagógiai gyakorlatban a továbbképzés során elsajátított ismereteket.
A továbbképzés öt alapegységre bontható:
Az első részben a résztvevők a piacgazdaság alapvető működésének elvét, mechanizmusát, magyarországi kiépülésének történetét ismerik meg. Hangsúlyos szerephez jut a gazdasági döntések szükségszerűségének felismertetése.
A másodikban a pénz gazdasági szerepének, a pénzpiac folyamatainak és termékeinek megismertetése a cél.
A harmadikban a pénzügyi közvetítőrendszer szereplőit, azok feladatait és gazdasági szerepét ismerhetik meg.
A negyedikben bemutatásra kerülnek azok az alapvető pénzügyi számítási alapok, melyek az egyéni döntések meghozatalát segíthetik.
Ezt követően az ötödik részben az egyének életkortól is függő pénzügyi döntési helyzeteinek elemzésére kerül sor.


A BJG, mint az ország egyik Pénziránytű Iskolája, az elsők között próbálta kihasználni a kedvező lehetőséget. Lássuk, hogy élte meg mindezt az egyik résztvevő, Rideg-Fekete Márta tanárnő:

Február utolsó előtti hétvégéjén egy rendkívül izgalmas, jól megszervezett tanártovábbképzésen vehettünk részt, összesen 26-an. A pedagógusok közül 22-en a Batsányi János Gimnázium tantestületéből, egy-egy fő a CSOK másik két tagintézményéből, és ketten a Kossuth Lajos Általános Iskolából érkeztek.
A továbbképzés tematikája a pénz világához kapcsolódott és főként olyan tanárok vehettek benne részt, akiknek kevés ilyen irányú ismerete volt. A 3 napos képzés során többféle játékot, módszertani ötleteket is kipróbáltunk, pl. pingponglabda dobással szemléltettük a kockázatvállalási szándékunkat, vagy csapatjáték során modelleztük a különböző országok közti kooperációt, a meglévő technikai fejlettséget.
A tőzsdézés alapvető fogalmaival is megismerkedtünk és a sikerélmény sem maradt el a feladatok során. Érdekes volt számomra, hogy alapfokon mennyire gyorsan elsajátíthatóak ezek az új ismeretek és egy egészen más világot – a pénz világát, és alapfogalmait – mennyire jól és könnyen meg lehet ismerni.
Sokat nevettünk, játszottunk és egymást is jobban megismertünk. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a továbbképzést, mivel az ismeretek elsajátítása mellett, gyakorlati tudnivalókra is szert tettünk, és csapatépítő része is volt a képzésnek. Gyorsan eltelt ez a 3 nap.

Linkajánló:

Játékok:
http://v2.penziskola.hu/node/246

Fogalomtár:
http://v2.penziskola.hu/node/1130

Tananyag (vendégként belépve):
http://moodle.fupi.hu/course/view.php?id=8

 

 


eXTReMe Tracker