Köszönjük!


BJGmeteo

Egy délután a szegedi egyetemen
Írta: Túri Anikó 9.a, Kiss Andrea 10.a   
2010. április 21. szerda, 15:43

Nem mindennapi élményben volt részünk április 14-én. A 9. és 10. évfolyam biológia-kémia tagozatosai egy délután erejéig egyetemistáknak érezhették magukat.
13:00-kor indultunk a mozi parkolójából a SZTE – Mérnöki és Élelmiszeripari karára. Az iskolánkból a 9/A (13fő), 10/A (10fő), 10/F (1fő) és a 11/B (4fő) osztályos tanulók és kísérő nevelőink, Tábori Leventéné és Hercz Anett tanárnők, vehettek részt ezen a délutáni programon.


Miután megérkeztünk Szép Angéla és Kertész Szabolcs fogadott minket, akik az egyetem tudományos munkatársai. A bemutatkozás után, köpenyeket vettünk fel, ami mellesleg a laboratóriumban kötelező. Az előadást megelőzte a tűzvédelmi tájékoztatás, és a jelenléti ívek aláírása.
A gyakorlat kétszer 1,5 órás volt, amit az előadók segítségével mi magunk - diákok végeztünk el. Gyakorlat volt a mindennapi életből vett példákkal. Lehetőséget kaptunk betekinteni az egyetemi tanulmányok kis töredékébe, és orientálódni a későbbiek során. Ez a kar tartalmaz nagyon sok ágat, mint pl.: biomérnök /környezetvédelem, biotechnológia, biokémia, mikrobiológia/
Az előadás témája egyrészről a víz volt, s az egyik gyakorlat bemelegítéseként tíz beugró kérdéssel indítottunk. Természetesen helyes válaszokat adott a csapat. Kísérletet végeztünk a szennyvízzel is. Gyakorlatban találkozhattunk ezek kimutatásával, cukorszint méréssel, zajszint méréssel, szilárd-folyadék kilúgozásával, mélységi szűréssel más néven a szennyvíz modellezése, szárítással és fluidizálással.
A kísérletek elvégzéséhez az ott használt egyetemi eszközöket alkalmazhattuk. Különböző folyadékok PH értékét vizsgáltuk. Tiszta víz áramlása homokon, majd annak PH érték megvizsgálása, ugyanez a folyamat, csak szennyvíz segítségével, amit saját kezűleg állítottunk elő. Infralámpák segítségével krumpli „sütése” – különböző magasságokban – minél alacsonyabban volt az infralámpa, annál nagyobb volt a nedvességcsökkenés.  Fluidizálás: szilárd anyagra gáz halmazállapotú anyagot alulról vezettünk. A levegő bevezetésével először a szilárd anyag pórusain haladva nem mozgatta meg, de az áramlási sebesség növelésével az mozgásba jött és fluidizált állapot beállásához vezetett. Búzaszemeket használtunk a kísérlethez. Szép új idegen kifejezéseket használtunk, mint a flokkuláció, ami ülepedési folyamatot jelent, minél rövidebb idő alatt. Ezzel kapcsolatban is végeztünk kísérletet.
Röviden ez volt a SZTE délutáni programja, mely rálátást nyújtott a hétköznapi élet mindennapos dolgaira. Nagyon érdekes, és hasznos volt számunkra ez a program, hiszen sok tanácsot kaptunk, ezeket felhasználhatjuk későbbi tanulmányi éveink során.

 

 

 

 

 

 


eXTReMe Tracker