Köszönjük!


BJGmeteo

Föld, Víz, Levegő Természetismereti és Környezetvédelmi Vetélkedő
Írta: Hercz Anett   
2010. április 27. kedd, 17:19

2010. április 23-án megrendezett Föld, Víz, Levegő Természetismereti és Környezetvédelmi Vetélkedőn Papp Benedek (5.F), Ormos Petra (6.F), Sarusi-Kis Adél (6.F) Héjja Rebeka (5.F) második helyezést ért el. A Csongrádi Kistérség Egyesített Alapfokú Oktatási Intézménye Ének-Zenei Általános Iskola tagintézménye megyei és regionális természetismereti és környezetvédelmi versenyt hirdetett 5-6. osztályos tanulóknak. Iskolánk 2-2 főt delegált mindkét évfolyamról. 

A verseny célja a természetismereti és környezetvédelmi ismeretek alkalmazása és bővítése, valamint a környezettudatos magatartás fejlesztése volt. Előzetes feladatokat kaptak a versenyzők, mint csapatnév választás, kitűző készítés, bemutatkozó vers írása, melyet pontozott a zsűri.   A verseny több témakörből, mint: Tavaszi jeles napok, Az év fája, madara, Aggteleki Nemzeti Park, Szólások, közmondások, Szelektív hulladékgyűjtés, Hulladékok új ruhája, Térképjelek, Az időjárás és éghajlat elemei, Változó földfelszín, Vízi, vízparti élővilág állt. Meghatározott útvonalat jártak be a versenyzők, s a kijelölt megállóhelyeken teljesítették a feladatokat. A verseny egy totó kitöltésével kezdődött, majd az iskola melletti parkban szólásokat, közmondásokat raktak össze a szétvágott cetlikből, miután összeállt a feladvány meg is magyarázták mi mit jelent. Puzzle darabokból rakták ki a füstifecskét, molnárfecskét, parti fecskét, majd egy-egy jellemzőt a megfelelő alá helyeztek. A nagy játszótéren szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos kérdésekre válaszoltak, majd összehasonlították a közönséges fűzet és az ezüst hársot. Igaz-hamis játék és az Aggteleki Nemzeti Park jellemző növény- és állatfajainak betűkártyákból való kirakása, majd azok képről való beazonosítása történt. A Holt-Tisza mentén horgásztak, persze nem a nagy vízből, hanem egy lavórból, majd kérdésekre válaszoltak a vízi, vízparti élővilággal kapcsolatban. Ügyességi feladatként mocsárjárás következett. A református templomnál a tavaszi jeles napokkal kapcsolatos kérdésekre válaszoltak, majd az iskola udvarán hulladékokat válogattak szelektíven a versenyzők. Elfurulyázott népdalokat kellett felismerni, s leírni a benne szereplő élőlényeket. Az épületben térképjeleket párosítottak össze a megfelelő magyarázattal, s talán a legnehezebb feladatok egyike a fajfelismerés következett, kitömött állatokat kellett megnevezni.

A kellemes időjárás, a jó levegő, a társaság emelte a verseny fényét  és hangulatát. Igazi meglepetést az eredményhirdetés hozott, hiszen mindnyájunk örömére, 191 ponttal a második helyezést értük el a 14 induló csapat közül.

Felkészítő  tanáraik voltak: Hercz Anett és Szabóné Sinkó Tünde

http://www.flickr.com/photos/flyingsinger/ / CC BY 2.0

 

 


eXTReMe Tracker