Köszönjük!


BJGmeteo

Vállalkozási verseny középiskolásoknak
Írta: Asztalos Tímea   
2010. május 14. péntek, 19:47

A verseny kiírását a BJG-s levelek között találtuk. Nagyon megtetszett a feladat, miszerint egy valójában is működni tudó kitalált vállalkozásnak kellett elkészíteni az üzleti tervét. Ezek után könnyen összejött az 5 fős csapat, de semmire sem mentünk volna , ha Szabóné Csépe Erzsébet Tanárnő nem vállalja el a felkészítő tanár szerepét. Szerencsére nagyon segítőkész volt és észrevehetően örült annak , hogy minket, humán tagozatosokat is érdekel a gazdaságtan.
Miután megvolt a csapat és a felkészítő tanár, már csak az ötlet hiányzott, amiből eltudtunk indulni. Mondhatom, hogy könnyen ment, mivel kollégistákként mindig elértük egymást és általában a spontán beszélgetések során kerültünk egy lépéssel előrébb.
Amint kitaláltuk, hogy egy egészségcentrumot fogunk létesíteni, Tanárnővel egyeztetve minden héten, általában kedden vagy szerdán megbeszélést tartottunk.


A játék egy erre elkészített weboldalon zajlott, ahol 3 feladat várt ránk.
Először egy 20 kérdésből álló tesztet kellett kitöltenünk, ami Tanárnő hathatós segítségével könnyen ment, ezt követően csapatunk minden tagjának egy-egy beosztást találtunk ki, végül 5 főbb szempont alapján az üzleti tervet is rögzítettük. A határidő lejárta után néhány nappal felkerültek a régiók szerinti csapatbeosztások.
A dél-alföldi régió döntőjére a Kecskeméti Főiskola GAMF karán került sor. Erre felkészülni a Tanárnőtől kapott könyvekből tudtunk, mivel csak annyit árultak el a versenyszervezői, hogy egy számítógépes játékot kell teljesítenünk. Így visszagondolva jobb is, hogy nem tudtuk milyen feladataink lesznek, mert csak izgultunk volna.
Járatos busszal utaztunk a helyszínre, mivel problémák merültek fel az iskola buszával ,és köszönjük Baricsné Tanárnőnek a segítséget.
Odaérkezve, nagyon kedves fogadtatásban részesültünk, a weboldalon fellépő pontatlanságok miatt, kicsit meglepőnek tűnt a szervezettség.
Köszöntő után elmondták, hogy mit kell teljesítenünk az elkövetkezendő 50 perc alatt:
- 50 kérdésből álló gazdaságot érintő teszt megoldása
- Egy gazdasági tétel kidolgozása
- Pénzügyi számítás elvégzése
- Üzleti terv prezentálása megadott ideig
Kicsit meglepődtünk, úgy éreztük nem vagyunk elég felkészültek, de végül sikeresen megbirkóztunk a feladatokkal.
Az összesítésnél kiderült, hogy az üzleti tervünk előadására maximális pontszámot kaptunk, valamint az is, hogy az 50 kérdéses teszt sikerült a legrosszabbul.
A versenynek itt még korántsem volt vége, ezután következett a legizgalmasabb rész  :)
Az előzőekben megszerzett pontjainkból kellett „gazdálkodnunk”. Igaz-hamis kérdésekkel egy X pontszámot feltéve, megduplázhattuk vagy elveszíthettük azt. Ez három fordulón keresztül tartott, nagyon izgultunk, most kipróbálhattuk milyen nehéz rövid időn belül jó döntést hozni, valamint felmérni mennyit kockáztathatunk és mennyit nem.
A legvégső eredmény szerint 3. helyezést értünk el.
Emlékül mindenki kapott egy bronz érmét, melyet egy kitüntetett magyar ötvösművész készített 300 példányban valószínűleg a versenyt kiíró alapítvány tiszteletére.
Mindenki nagyon boldog volt, és tényleg meg voltunk elégedve az eredménnyel, hiszen humán tagozatosak vagyunk :)
Úgy tervezzük, hogy jövőre is benevezünk, az alapötlet már aznap megszületett.
Mégegyszer nagyon köszönjük Szabóné Csépe Erzsébet Tanárnőnek a sok energiát, amit a csapatra áldozott!

 


eXTReMe Tracker