Köszönjük!


BJGmeteo

Természettudományos hetek a Batsányiban
Írta: Túri Anikó   
2010. május 24. hétfő, 07:39

Iskolánk március és április hónapban természettudományos heteket tartott.
Március 23-án Dr. Soós József főiskolai tanár úr a géntechnológia rejtelmeibe vezetett be bennünket. Megtudhattuk, milyen veszélyekkel jár, és mi a haszna, a génmanipulációknak, mit is jelent az a szó, hogy génsebészet. Döbbenetes volt látni olyan dohány növényt, amibe szentjánosbogár gént ültettek, s így a növény világított.


 



Március 30-án Dr. Gerő László főiskolai adjunktus úr a mikrobák világát mutatta meg nekünk. Minden hiedelmünket szétoszlatta abban a kérdésben, hogy a baktériumok és vírusok csak gonosz és betegséget okozó élőlények lehetnek. Ki gondolta volna, hogy hihetetlen hasznot is tudnak hajtani az emberiségnek.

 



Április 9-én a paksi atomerőműből látogattak hozzánk előadók Dr. Szucsán Marina vezetésével. Napjaink energiaproblémáiról, az atomreaktor jelenéről és lehetséges jövőjéről, valamint felépítéséről és működéséről hallhattunk, láthattunk érdekes dolgokat. Sok szó esett közben a környezetbarát energiákról is.




Április 12-én a Kiskunsági Nemzeti Park tudományos munkatársai tartottak rendhagyó órákat a környezet- és természetvédelem, valamint a madárvédelem témakörében. Látványos, és sokszor megrázó képek bizonyították, hogy mennyire fontos odafigyelnünk környezetünkre.
Április 14-én 28 diákunk utazott a szegedi egyetem biomérnöki karára. Két előadást hallgattak meg Kertész Szabolcs tudományos munkatárs, és Szép Angéla tudományos segédmunkatárs előadásában a vízről és a biomérnöki műveletekről. Az előadások után laborgyakorlatokon próbálhatták ki tanulóink a vízanalitikai vizsgálatokat, a fermentációt, az ioncserét, stb.
A programsorozatot Baricsné tanárnő szervezte. A szegedi gyakorlat utazási költségének egy részét köszönjük Giliczéné tanárnőnek és Szabó László tanár úrnak.
A programsorozat zárásaként részt vettünk szervezőként és előadóként is a Dél-Alföldi Zöld Diákparlamenten április 23-án. Köszönjük a Zene Iskolának a kellemes és színvonalas napot (állásfoglalás, összefoglaló).

 


eXTReMe Tracker