Köszönjük!


BJGmeteo

„Édes anyanyelvünk” nyelvhasználati verseny
Írta: Kissné Kocsis Marianna   
2010. október 27. szerda, 21:49


"…a nyelv legyen hív, kész és tetsző magyarázója mindannak,
amit a lélek gondol és érez.”



Kazinczy Ferenc gondolata volt választott mottója az „Édes anyanyelvünk” nyelvhasználati verseny 38. országos döntőjének. A versenyt 2010. október 15-16-17-én rendezték hagyományosan Sátoraljaújhelyen. Iskolánkat és a megyét Faragó Kata 12. F osztályos tanuló képviselte, aki a megyei fordulón 2. helyezést ért el a gimnáziumi kategóriában. A verseny írásbeli és szóbeli fordulóból állt. Az írásbeli fordulóban a versenyzőknek nyelvtani, nyelvhasználati ismereteikről, anyanyelvi tájékozottságukról kellett számot adniuk. A szóbeli megmérettetésen a művelődési központ pódiumtermében kellett 3 perces előadást tartani a tanulóknak a megadott témák egyikéből úgy, hogy 20 perc felkészülési időt kaptak.


A feladat nehézsége, hogy a versenyzőnek figyelnie kell a téma kifejtésének szerkezetére, igényes megfogalmazására, megfelelő tartalmára, az előadásmódra, a hangképzésre, s szövegnek meg kell felelnie a feladatban megjelölt műfajnak is. A bírálóbizottság tagja volt Szakonyi Károly Kossuth-díjas író, a Kazinczy-díj Alapítvány elnöke, dr. Balázs Géza tanszékvezető egyetemi tanár,  Adamik Tamásné egyetemi tanár.
A tanulók fakultatív programokon is részt vehettek, így nem csupán tudásuk, tapasztalatuk gyarapodott, hanem közösségi élményekkel is gazdagodtak. Tanulónk, Faragó Kata az országos döntőben eredményesen szerepelt, színvonalas teljesítményével méltóképpen képviselte iskolánkat.

 


eXTReMe Tracker