Köszönjük!


BJGmeteo

„NATO és Oroszország kapcsolata” beszámoló az iskolai nyilt napról
Írta: Hattayer Róbert   
2010. december 03. péntek, 10:33

A nyílt napra egy országos verseny keretében került sor, melyet az egri Esterházy Károly Főiskola politológia tanszéke hirdetett meg, középiskolás diákok számára „Fiatalok a nemzetközi kapcsolatokban” címmel. Elsőként a magyar –és nemzetközi külpolitikai kérdésekkel kapcsolatos feladatlapot kellett kitölteni, következő lépésként pedig egy nyílt napot kellett szervezni a csapatoknak saját középiskolájukban, „NATO és Oroszország kapcsolata” címmel. A zsűri tagjai minden rendezvényre, így a 2010. november 25-ei csongrádi programokra is ellátogattak, hogy saját szemükkel győződjenek meg az eredményekről. A diákcsapat tagjai: Bernát Renáta, Budai Anna, Muladi Márk és Vastag Tamás 11.F osztályos tanulók. Versenyzőink bekerültek a legjobb 10 csapat közé és indulhatnak a verseny fődíjáért, mely egy tanulmányi kirándulás a NATO brüsszeli központjába.

Programunkban - a címből adódóan - a NATO és Oroszország kapcsolatát állítottuk a középpontba. A nyílt nap témájának különös aktualitást adott, a 2010. november 19-20-án rendezett lisszaboni NATO csúcs, mely diplomáciailag az egyik legjobban előkészített és legfontosabb csúcstalálkozó volt a közelmúltban. Itt több stratégiailag fontos döntés született, többek közt elfogadták a NATO következő 10 évre szóló stratégiai koncepcióját és az afganisztáni misszió kivonulási ütemtervét 2014-től. Emellett - a 2008-as orosz-grúz háború után elsőként - meghívást kapott Oroszország és a NATO-Oroszország Tanács ülésén aláírták az európai rakétavédelmi rendszerrel kapcsolatos megállapodást.
A NATO és Oroszország kapcsolata nem mindig volt felhőtlen. Tulajdonképpen a NATO a hidegháború idején alakult katonai-védelmi szervezet, sokáig legfontosabb feladata a szovjet terjeszkedés megakadályozása volt.  Természetesen a hidegháború valamennyi konfliktusát nehéz lett volna bemutatni, ezért Európa megosztottságát jelképező Berlini fal történetét állítottuk a középpontba. Ez talán a hidegháború legismertebb szimbóluma. A program megnyitóján - az évfordulóra emlékezve - a diákok szimbolikusan ledöntötték a „Berlini falat”, és a témával kapcsolatban kiállítást rendeztek a „kék épület” aulájában.
Az óraközi szünetekben rendkívül színes programmal készültünk: a kiállítás mellett, videóvetítés, a NATO történetét feldolgozó prezentáció és számos játék várta a diákokat. Például: kvíz, totó, puzzle, topográfiai feladat, illetve NATO kódfejtés, katonai rangjelzéssel kapcsolatos feladatok. Szponzori felajánlásból a témával kapcsolatos könyveket, kiadványokat, pólókat sorsoltunk ki. Emellett két rendkívül magas színvonalú előadás várta a diákokat, melyet multiplikátor rendszerben szerveztünk meg. Ez azt jelenti, hogy osztályonként 1-1 fő vett részt, akik majd a látottakat-hallottakat és ezzel kapcsolatos tapasztalataikat osztályfőnöki órákon továbbadják. A másik két tagintézményből, illetve az általános iskolából pedig 2-2 fő diák önkormányzati tag vett részt programunkon. Külön örömvolt számunkra, hogy Túri Andrea, a „Tiszai-Euroatlanti Nyári Egyetem alapító tagja, illetve a Magyar Atlanti Tanács tagja és a helyi Béri Balogh Ádám Honvéd Nyugdíjasklub is elfogadta meghívásunkat.

A hidegháborút követően a NATO és Oroszország, illetve a közöttük lévő kapcsolat is sokat változott. Az előadások e témákat állították középpontba. Elsőként Dr. Bernek Ágnes - főiskolai adjunktus, tankönyvíró (Nemzeti Tankönyvkiadó), illetve a ZSKF Geopolitikai Kutatóközpontjának vezetője "Oroszország a világgazdaság és a világpolitika nagyhatalma? - Oroszország a 21. században" címmel tartott előadást. Az előadás segítségével a résztvevők élményszerű, konkrét és hiteles információkat kaphattak a mai Oroszországról és az európai energiabiztonság aktuális kérdéseiről. Ezúton is köszönjük a Nemzeti Tankönyvkiadó támogatását.
Ezt követően Georg Spöttle, a ZMNE docense, biztonságpolitikai szakértő tartott előadást "Kaukázusi terrorfészek, Oroszország harca muzulmán felkelőkkel" címmel. A diákok rendkívül alapos és szakszerű ismereteket szerezhettek a Kaukázusi térség geopolitikai és biztonságpolitikát érintő kihívásairól, ugyanakkor élményszerű betekintést kaphattak az ott élők kultúrájáról.

Ez a rendezvény is bizonyítja, hogy a Batsányi-gimnázium elkötelezett híve annak, hogy a nemzeti értékek és hagyományok ápolása mellett demokratikus értékekkel rendelkező, a hazai és nemzetközi világban otthonosan mozgó, önálló, felkészült fiatalokat, leendő állampolgárokat neveljen.

 


eXTReMe Tracker