Köszönjük!


BJGmeteo

A LegoRockers csapat továbbjutott a pozsonyi elődöntőből
2010. december 14. kedd, 08:32

December 10-én, Pozsonyban rendezték az FLL robotverseny elődöntőjét. Itt a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) 17 robotcsapata mérkőzött meg egymással. A tét a németországi döntőbe jutás volt: az összetett teljesítmény alapján az első hat csapat képviselheti a V4-eket 2011. január 22-én a Paderbornban megrendezett finálén. A csongrádi LegoRockers csapat kivívta a továbbjutást, így a 10 csapattag, számos segítőjével együtt már a következő megmérettetésre készülhet.
A LegoRockers csapat tagjai, a képen látható sorrendben: Újvári Bence, Nánási Bernadett, Bartók Gábor, Staberecz Márk, Márton Bertold, Cseri Gitta, Varga Zita, Szabó Anett, Zsótér Szilvia, Pászti-Tóth Márton, és a csapatvezető Gilicze Tamás.


Az elmúlt két hétben mindenkinek jutott feladat, a csapattagok igyekezték elemezni, felhasználni a budapesti verseny tapasztalatait, és a zsűri értékelését.
A robot és a programok tökéletesítésén dolgozott Berti, Márk és Gábor. Bence feladata volt a szükséges dokumentációk, a prezentáció és az előadás szövegének angolra fordítása. Timi javaslatára Zita a Kutató Diákok honlapjának mentorlistán talált rá Csernátony Zoltánra, aki  a Magyar Biomechanikai Társaság Elnöke, biomechanka és ortopédia a szakterülete, vele is felvették a kapcsolatot a szakmai segítség érdekében.
A hetedikesek is izgalommal készültek első nemzetközi versenyükre: Anett, Detti, Gitta és Szilvi továbbfejlesztették az előadást, és kiemelték a saját ötletet, valamint annak illusztrációján dolgoztak, Marci ehhez az ötlethez épített modellt.
A felkészülésben a robotszakkörösök és szenior versenyzők is segítették a csapatot. A legfiatalabbak, Papp Benedek és Gilicze Kristóf olyan robotokat (gitár, giro szenzort tartalmazó egyensúlyozó robot) építettek, amelyek a versenyben közvetlenül ugyan nem vettek részt, de a csapat magával vitte és a helyszínen a LegoRockers asztalánál sok gyereket vonzott kipróbálásuk. A szeniorok, Gilicze Tímea és Halász Dániel korábbi versenytapasztalatukat osztották meg a csapattal, és Timi a verseny során is koordinálta a csapat tevékenységét: azért, hogy a több szálon párhuzamosan folyó verseny, a percre pontosan beosztott 'menetrend', és a mégis bekövetkező időeltolódások követése zökkenőmentesen menjen.
A robotjátékban, programozásban és szervezésben Gilicze Tamás tanár úr, a prezentációban Domokos Katalin tanárnő segítette a csapatot.
A kiuatazókat elkísérte, Cseri Gáborné tanárnő is, aki a kiváló reggelivel járult hozzá, hogy ez a fontos nap jól induljon.

A versenyen a  zsűrivel való beszélgetés és a csapatok előadásai is angolul folytak. 17 csapat mindegyike 7-szer került sorra a terepasztal, vagy valamelyik bírói bizottság előtt. A robotjátékot nehezítette, hogy az ajánlottól eltérő megvilágítást alkalmaztak a szervezők, erre lehetőséget adnak a szabályok. A mi csapatunk több feladatnál is alkalmazott fényérzékelőt, készültünk is arra, hogy bármilyen fényviszony közepette kalibrálni tudjuk a szenzorokat, az éles helyzetben azonban mégis adódtak problémák. Így a 2,5 perces versenyidő alatt a remélt 370 helyett csak 295 pontot tudott a csapat gyűjteni. Ez a robotjátékban megszerezhető negyedik legjobb pontszámra volt elegendő, valamint arra, hogy a legjobb nyolc között küzdhettünk a továbbjutásért. Az előadás és a csapatjáték terén a középmezőnyben végeztünk, a robotterv és programozás kategóriában sajnos értékes pontokat veszítettünk.  A versenyen 4 cseh, 4 lengyel, 4 magyar (Budapest AKG, Kecskemét BJG -Bányai Júlia Gimnázium-2 csapattal, Csongrád BJG)  és 5 szlovák robotcsapat versengett. A LegoRockers csapat a legeredményesebb magyar csapatként a továbbjutást eredményező hatodik helyezést tudta elérni.
A csapat apró ajándékokkal, oklevéllel és nagyon értékes versenytapasztalattal gazdagodva tért haza, és örömmel, új lendülettel készül a januári versenyre.
">
Az alábbi képek a zsúfolt versenynap néhány pillanatát, a video pedig a csapat egyik felkészülési robotjátékát örökítette meg.

 


eXTReMe Tracker