Köszönjük!


BJGmeteo

Batsányis díjazottak a magyar kultúra napján
2011. február 06. vasárnap, 22:48

1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját. A kézirat szerint Kölcsey Ferenc ezen a napon fejezte be a Himnusz írását. A szegedi Rendezvényház ebből az alkalomból pályázatot hirdetett azzal a céllal, hogy elmélyítse a tanulók magyarságtudatát és felhívja a figyelmet a szülőföld iránti hűségre. A Megyei Önkormányzat által kiírt pályázatra közel 150 diák műve érkezett be, iskolánk tanulói közül négyen készítettek pályamunkát.
Irodalomból „Aki a hazát szereti, egy végzetet szeret” – a hazaszeretet megjelenése Márai Sándor munkásságában, szabadon választott mű elemzése témakört választotta Sarusi-Kis Adrienn (11.F), aki 1. helyezést ért el, ugyanebben a kategóriában lett 2. helyezett Deák Gabriella (11.F). Történelemből Berczeli Alex (10.B) „Ez lőn magyar népnek jeles veszedelme” kategóriában Szondi György alakját idézte fel Utolsó csepp vérig küzdeni a hazáért című munkájában, Horváth Ádám (10.B) pedig „Megbűnhődte már a nép… a jövendőt” címmel írt pályamunkát a Himnusz jövőt idéző sorairól. A versenyzőket felkészítette Kissné Kocsis Marianna tanárnő és Széll Gábor tanár úr.


A Palóc Társaság 15. alkalommal hirdette meg kárpát-medencei fiatalok között a magyarságtudat elmélyítése, a szülőföld iránti hűség erősítése és a nemzeti összetartozás eszméjének terjesztése céljából a magyar kultúra napi pályázatát, amelynek eredményhirdetésére január 23-án a budai Magyar Kultúra Alapítvány székházában került sor. Horváth Ádám (10.B) „Határokkal szabdalt magyarság – Nemzetegyesítő gondolatok” kategóriában A magyar kultúra összetartó ereje című pályamunkájával 1. helyezést ért el, jutalma egy 5 napos udvardi üdülés az Örökség Népfőiskolai Táborában, munkája pedig kiadásra kerül a Palóc Társaság gondozásában.

 

 


eXTReMe Tracker