Köszönjük!


BJGmeteo

Mindennapos testnevelés a CSOK Batsányi János Gimnázium és Szakközépiskola tagintézményében
Írta: Borda Zsolt   
2011. március 27. vasárnap, 23:07

A 2010/2011-es tanévben a Csongrád Megyei Önkormányzat kísérleti jelleggel bevezette a mindennapos testnevelést iskolánkban, a csongrádi Batsányi János Gimnázium és Szakközépiskolában. Abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy a megyében egyedüliként, mintegy referenciaként, iskolánkat bízták meg ezzel a nemes feladattal. A tanévnyitó ünnepélyünkön Magyar Annától, a Csongrád Megyei Önkormányzat elnökasszonyától és Czene Attila olimpia bajnoktól, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkárától fenntartói támogatásként labdákat, floorballkészleteket és magnót kaptunk ajándékba.

 

 A képen balról jobbra: Kiss Attila,a Csongrádi Oktatási Központ helyettes igazgatója; Dr. Kőrösi Tibor, Csongrád város polgármestere; Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára; Magyar Anna, a Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke, Vincze László országgyűlési képviselő.


Már a beiratkozáskor felmérést végeztünk a tanulók között, hogy ki milyen sportágat szeretne űzni, ugyanis a mindennapos testnevelést úgy terveztük bevezetni, hogy három alkalommal hagyományos testnevelés órán, két alkalommal viszont a tanulók által választott sportágban mozoghassanak iskolánk 9.-es tanulói. 15 sportágat ajánlottunk fel, melyek közül egyet választhattak a tanulók. Olyan változatos, népszerű sportágakat ajánlottunk választásra, amit eszköz- és szakemberállományunk biztosíthatott.

A választék a következő volt: labdarúgás, kosárlabda, röplabda, kézilabda, asztalitenisz, floorball, aerobic, úszás, evezés, kerékpározás, tenisz, bodybuilding, atlétika, torna, tollaslabda. Voltak olyan sportágak, amik népszerűek voltak, de voltak olyanok is, amikre egyáltalán nem, vagy csak kevesen jelentkeztek –ezeket a csoportokat nem tudtuk beindítani, ezért ők választhattak egy másik sportágat. Végül hat sportágat indítottunk be: kézilabdát, kosárlabdát, aerobicot, teniszt, úszást, evezést. Ezek annyira népszerűek lettek, hogy a minőségbiztosítási csoport félévkor végzett felmérésében többen javasolták, hogy a hagyományos testnevelés helyett is ilyen csoportok működjenek. Ez sajnos nem megvalósítható, mert a tantervben előírt feladatokat is el kell végezni.

Mivel kevés fiú tanuló van a kilencedik évfolyamon, ezért a legnépszerűbb az aerobic-foglalkozás, ahová 37-en járnak. A hagyományos aerobic mellett step- és bokszaerobic foglalkozást is tart Pászti Edit tanárnő, a foglalkozásokon nyújtó és lazító gyakorlatok is vannak. Sokan annyira megszerették ezt a fajta sportmozgást, hogy a kötelező foglalkozásokon kívül is eljárnak aerobicozni. Mivel idén tömegsport-foglalkozások keretében nem indult aerobic, ezért felsőbb évfolyamosok is eljárnak a foglalkozásokra.
A másik népszerű sportág a kézilabda. Itt a fiúk és a lányok együtt gyakorolnak, amiből semmiféle hátrány nem származik, tapasztalatunk szerint egymásra jó hatással vannak a fiúk és a lányok, motiválják egymást. Olyanok is bejárnak edzeni, akik felsőbb osztályba járnak. Nekik nem lenne kötelező, de a sportág és a mozgás iránt érzett szeretet miatt eljárnak edzésre. De nemcsak idősebb, hanem fiatalabbak is itt találják meg a mozgás örömét, ötödikes és hetedikes tanulónk is rendszeresen látogatja az edzéseket. A népszerűségünk az iskolánk falain kívülre is eljutott, az Ének-Zenei Általános Iskola és a Bársony István Szakközép-iskola tanulói is látogatják edzéseinket. Hírünket városon kívülre is elvisszük, mivel a lányokkal és a fiúkkal eljárunk kézilabda-bajnokságokra, ahol szentesi, szegedi, mindszenti, gádorosi általános és középiskolás ellenfelekkel mérkőzünk meg. A csapatok felkészítő tanára Borda Zsolt tanár úr.
Kosárlabdázáshoz remek eszközállománnyal rendelkezünk. Megfelelő mennyiségű és minőségű labda, plexi palánk és rugós gyűrű is segíti a gyakorlást. Fiúk és lányok egyaránt járnak Kádas Kálmán tanár úr foglalkozására. Az ezeket a foglalkozásokat látogató tanulóink fontosnak tartják, hogy megismerhették a kosárlabda szabályait, nem csinálnak felesleges dolgokat, hanem sportolnak. Itt nem kritérium a szálfatermet, ami általában a kosárlabdában előny. Ide a játék szeretete miatt járnak a diákok, jó érzik magukat ezeken a sportfoglalkozásokon.
 Az úszás az egyik legegészségesebb sportág, ezért választották többen ezt a mozgási lehetőséget. A Csongrád Megyei Önkormányzat jóvoltából ingyen használhatják az úszók a városi uszodát. A foglalkozásokat Kádas Kálmán tanár úr vezeti. Olyan edzettséget szereznek a tanulóink, hogy télen, mínusz fokokban is a kinti medencében úszhatnak. Ők a betegségekkel szemben is ellenállóbbak lesznek. Emellett fejlesztik a szívet, a tüdőt, a keringési rendszer, a váz- és izomrendszert.

Az evezést nemcsak ősszel és tavasszal, hanem télen is tudják gyakorolni tanulóink az ergométerrel. Jó időben a Tisza holtágán, az úgynevezett Kis-Tiszán, gyönyörű környezetben evezhetnek diákjaink Petrity Rudolf evezős edző irányításával. Igaz, hogy mentőmellényben eveznek, de akkor is kritérium az úszni tudás. A szép vízparti táj mellett sok érdekes állattal és növénnyel is találkozhatnak a gyerekek sportolás közben. A fizikai erőnléten túl pszichikai feltöltődéssel is jár az evezés. A hidegben beszorulnak a sportolni vágyók a terembe, ahol az ergométereket veszik birtokukba. Ezek használata ugyanolyan fizikai hatást vált ki, mint a hagyományos evezés.

A teniszcsoport is beindult, igaz nem nagy létszámban. A nagy tornatermünkben fel van festve a teniszpálya vonala. Beszereztünk ütőket és labdákat, hogy gyakorolni tudjanak az ide jelentkező tanulóink. Pászti Edit teniszedző vezetésével a városi teniszpályára –salakpályára-járnak gyakorolni a gyerekek. Gyönyörű, csendes környezetben, a Kis-Tisza partján játszhatnak diákjaink, télen pedig iskolánk tornatermében edzhetnek.

Félévkor megkérdeztük tanulóinkat, mi a véleményük a mindennapos testnevelésről. Többségük jónak tartotta, hogy kötelező, mert belátták, hogy így ráveszik őket a rendszeres napi mozgásra. Véleményük szerint azért is jó, mert egészségesebbek lesznek, nem híznak el, nem lesznek lusták. Tanulóink azt válaszolták, hogy jó a mindennapos testnevelés, mert változatos sportolást tesz lehetővé, sokkal aktívabbaknak érzik magukat, jó lesz a közérzetük.

Az igazi sikert az jelentené, ha az tapasztalnánk, hogy az iskola elvégzése után a gyerekekben megmaradna a vágy a sportolás, az edzés után, és a sportpályán, uszodában, Tisza-gáton, Kis-Tiszán és amatőr sportversenyeken egyre több volt batsányis diákkal találkozhatnánk, ekkor tapasztalnánk igazán a most elindított kísérleti projekt sikerét. Reményeink szerint a programban részt vevő tanulóink edzettebben, egészségesen tudnak a felnőtt életbe lépni, ahol munkába is egészségesen állnak. A prevenciónak ez a lényege.

 


eXTReMe Tracker