Köszönjük!


BJGmeteo

Monetary - közgazdálkodj okosan!
Írta: Deák Gabriella 11.F   
2011. április 05. kedd, 22:11

a Monetary csapat 11.F

Közgazdasági teszteket oldottunk meg, esszét írtunk, előadtunk, kamatot változtattunk, „elnöki beszédet” mondtunk, de megérte; a Monetary vetélkedő 2011-es döntőjében a 3. helyet szereztük meg.
Na, de vissza az elejére. Kovács Péter tanár úr biztatására négyen - Bernát Renáta, Deák Gabriella, Samu Angelika, Klucsai Róbert (11.F)  - vágtunk bele az ez évi Monetary – Közgazdálkodj okosan! vetélkedőbe. Csapatnévként a kreatív „bjg” nevet választottuk.
A vetélkedő első fordulója négy részből állt. Minden hét egy délutánján egy 25 közgazdasági kérdésből álló tesztet kellett kitöltenünk. A becsapós kérdések ellenére az első forduló nem tudott kifogni rajtunk, maximális pontszámmal jutottunk be a szegedi elődöntőbe négy másik csapattal együtt. Az elődöntők regionálisak voltak, a szegedi régióba Csongrád, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megye tartozott.

Azonban addig is kaptunk feladatot: Miért jó az árstabilitás? címmel esszét kellett írnunk, amit március 25-én Szegeden, prezentáció formájában adtunk elő. Az előadásokat egy három tagból álló szakmai zsűri (Bognár Tamás, Hoffmann Mihály, Koroknai Péter) bírálta el, akik ezután a témához kapcsolódó, izzasztó kérdéseket tettek fel a versenyzőknek. De az igazi meglepődöttség csak ezután következett: a zsűri kihirdette a helyezéseket, és kiderült, hogy mi jutottunk tovább a budapesti döntőbe, közgazdasági iskolásokat magunk mögé utasítva.
Majd egy hét felkészülés után, április 1-jén felutaztunk Budapestre a Magyar Nemzeti Bankba, ahol az 5 régió győztesei mérték össze tudásukat. Délelőtt a Kamatkirály internetes játék mintájára Szimulia - képzeletbeli ország - Monetáris Tanácsaként kellett kamatdöntéseket hoznunk. (A játék megtalálható a http://mnbjatek.carnation.hu/gep.html weboldalon.) A folyamatosan változó gazdasági körülmények között kellett mihamarabb elérnünk a 3%-os inflációt célt, a 4% körüli GDP-t, valamint a kamat változtatásával vagy szinten tartásával kordában kellett tartanunk az árfolyamot és a munkanélküliséget is.
A svédasztalos ebéd után következett a feladat másik, számunkra nehezebb része: beszámolót (elnöki beszédet) kellett tartanunk, amelyben megindokoltuk döntéseinket, és kifejtettük azok hatásait a parlamenti képviselők előtt (akik esetünkben hozzáértő jegybankárok voltak: Csermely Ágnes, Tóth Máté Barnabás). A zsűri jól játszotta a szerepét: igazi politikusként mindent megtettek, hogy kérdéseikkel elbizonytalanítsanak minket, ami néhányszor sikerült is. Ezután következett egy rövid, de annál feszültebb várakozás, hiszen a zsűri komoly pénznyeremények sorsáról döntött. Hatalmas öröm volt számunkra, mikor megtudtuk, hogy a 446 induló csapatból végül megszereztük a 3. helyezést, és az ezzel járó 500.000 forintot.
Ez a verseny rávilágított arra, hogy megéri kihasználni ezeket a lehetőségeket, hiszen tapasztalatból mondhatjuk, hogy a magabiztosság már fél siker.
Zárásul köszönettel tartozunk Kovács Péter tanár úrnak, aki a verseny kezdetétől segített, támogatott minket, és aki mindvégig hitt a csapat sikerében.
Tanár úr: Ön „győzelmünk Kovácsa”!

 


eXTReMe Tracker