Köszönjük!


BJGmeteo

Latin nyelvi sikerek
Írta: Széll Gábor   
2011. április 11. hétfő, 20:31

Az idei tanévben már két országos versenyen is bizonyíthatta tudását iskolánk latin nyelvet tanuló diákjai közül Bálint Karola, Forgó Ilona, Jójárt Alexandra (8.F), Berkes Bernadett (9.F), Koncz Noémi (10.F) és Farkas Dávid (11.F).

A Horváth István Károly Latin Nyelvi és Kultúrtörténeti Verseny első fordulójában egy nyelvtani tesztet kellett kitölteni, a másodikban pedig egy történelmi szöveget fordítottak le a továbbjutók.

A 2011. március 19-én az SZTE Bölcsészettudományi Karán rendezett döntő műveltségi tesztje komplex formában mérte a versenyzők ókori kultúrával kapcsolatos ismereteit a gimnáziumi tananyagra építve, különös tekintettel a görög-római történelemmel és irodalommal, mitológiával és művészettörténettel kapcsolatos tudnivalókra. A 125 versenyző közül Koncz Noémi arany, Jójárt Alexandra és Berkes Bernadett pedig bronz minősítésű oklevelet kapott, felkészítő tanáruk Széll Gábor.

Az Ókortudományi Társaság és az oktatási tárca által meghirdetett Ábel Jenő Országos Latin Tanulmányi Verseny első fordulójában a diákoknak egy eredeti Cicero-szöveg fordítását kellett 3 óra alatt elkészíteniük, az április 9-én az ELTE BTK Latin Nyelvi és Irodalmi Tanszékén rendezett második fordulóban pedig 4 óra állt rendelkezésre egy másik Cicero-szöveg magyarításához. Ebben a fordulóban iskolánkat maiores kategóriában Koncz Noémi, minores kategóriában pedig Jójárt Alexandra képviselte. A versenybizottság kategóriánként a legeredményesebb 10-15 dolgozat készítőjét 2011 végén behívja egy hazai válogató versenyre, amelynek legjobbjai Magyarországot képviselhetik majd 2012 tavaszán a Cicero szülőfalujában, Arpinóban megrendezésre kerülő nemzetközi Cicero-versenyen (Certamen Ciceronianum Arpinas).

 

 


eXTReMe Tracker