Köszönjük!


BJGmeteo

Disputaverseny
Írta: Kissné Kocsis Marianna   
2011. április 14. csütörtök, 12:08

Április 9-10-én rendezték meg a 22. alkalommal Debrecenben az országos disputaversenyt. Az országos döntőn 37 csapat versenyezhetett. Iskolánk tanulói: Nagyistók Edit, Sarusi-Kis Adél és Szabó Anett 7.F osztályos tanulók először disputáztak, de kiváló teljesítményükkel így is a 3. helyezést érdemelték ki a 7-8. osztályosok között. Sarusi-Kis Adél pedig egyéni pontszámaival 4. helyezett lett a versenyzők között.

A disputaversenyeken egy állító és egy tagadó csapat között zajlik a vita. Az állító csapat feladata a tételmondat állításának bizonyítása, érvrendszerük kifejtése, megvédése, a tagadó csapat érveinek cáfolása. A csapatok körülbelül 60 percig vitáznak, közben a bíró értékeli a vitát, pontozza a versenyzőket, eldönti, hogy ki a vita győztese. A disputának szigorú szabályai vannak, kötött a felszólalások szerepe, feladata, sorrendje, meghatározott idővel kell gazdálkodniuk a vita résztvevőinek.
Iskolánk csapatának vitapartnereit és szerepeit is a verseny előtt sorsolták ki. Az első vitapartnerünk egy évek óta döntős csapat volt, ezt a vitát nem sikerült megnyernünk, a verseny további vitáiban azonban a batsányis lányok győztek. A verseny tételmondatára – Az ember képes a Föld élővilágának megőrzésére – nagyon sokat készültünk előre, de a többi csapat is tájékozott volt a témában, így a disputa kimenetele többször azon múlt, hogy mentálisan és pszichésen melyik csapat a felkészültebb, biztosabb.
A verseny nemcsak a kiemelkedő helyezés miatt fontos, a batsányis Nyelvelők csapat tagjai megtanulták azokat a technikákat, amelyek elengedhetetlenek a kritikusan gondolkodó ember számára. A hosszú felkészülésünk gazdagította a műveltségüket, megtanulták, hogy a vita hasznos, ha megértjük, hogy ennek elsődleges célja a tanulás, s ez elsőbbséget élvez a győzelemmel szemben.

 


eXTReMe Tracker