Köszönjük!


BJGmeteo

Fedőnevünk: Puszta Church
Írta: Berczeli Alex   
2011. május 29. vasárnap, 07:32

Ezt a különös nevet találta ki a 10.B osztály csapata – Dombovári Stella, Keresztes-Nagy Kinga, Varga Anikó és jómagam – a Várak, kastélyok, templomok c. folyóirat „Nándorfehérvár 555 éve” elnevezésű történelmi-örökségturisztikai vetélkedőjére. A 3 fordulós versenyen az 52 csapatból az előkelő 15. helyet szereztük meg.
Már az 1. forduló nagy kihívást jelentett számunkra: egy pályamunkát kellett készíteni valamelyik, a csapat által meglátogatott, lehetőleg a lakóhelyünkhöz közeli építményről. Közös megegyezés alapján a fábiánsebestyéni pusztatemplomot szemeltük ki – innen származik a csapat neve is –, amiről addig még mi magunk sem tudtunk sokat: ismeretlen és titokzatos küldetésbe kezdtünk...

Fontos szempont volt a pályamunka készítésénél a műemlék története és legendái, idegenforgalmi és kulturális jelentősége, és persze az is, hogy napjainkban milyen állapotban van. Hosszú és fáradságos munka vette kezdetét. Könyvtárról könyvtárra járva keresgéltük az információkat, és azokat az embereket, akik életük során valaha is foglalkoztak a pusztatemplommal. Szinte filmbe illő jelenet volt, amikor a múzeumban végeztünk kutatásokat. Az adatok keresése nehéznek bizonyult, és néha még az is megfordult a fejünkben, hogy egy másik, ismertebb építményt keresünk, de nem adtuk fel. Hosszú hetek kutatómunkája és egy helyszíni bejárás után sikerült megírnunk az itt olvasható pályamunkát Széll Gábor tanár úr hathatós segítségével.
A szakmai zsűri pozitív elbírálása után kezdetét vette a 2. forduló, amelyhez már hosszú szakirodalmi listát is kaptunk. Az itt szereplő könyveket egytől egyig megszereztük, majd felosztottuk egymás között, és heteken át kitartóan olvastunk…
A 2. forduló két részből állt. Az első fele nem a szakirodalomban olvasottakra és a tényanyagra volt kihegyezve, hanem arra, hogy mennyire vagyunk jártasak az adott témakörben. Ismét lázas kutatásba fogtunk, mert a feladatsorban szereplő képeket kellett beazonosítani: forgattunk könyveket és segítségül hívtuk a Google-t is. Voltak olyan képek, amelyek keresése közben már hatásosnak tűnő fogadalmakat is tettünk, mert nem találtuk, pedig már napok óta csak azt az egyet kerestük. Végül vérrel és verítékkel, de ezt az akadályt is sikeresen vettük.
A 2. forduló második része már nehezebbnek bizonyult, mert nem használhattunk forrásokat, internetet, és nem kérhettünk szaktanári segítséget sem. Ez volt a feketeleves, mert olyan kérdéseket kaptunk, amelyek a legapróbb részletekre vonatkoztak.
Mégis elértük a célunkat: megpihenve, elégedetten, sok munka és küzdelem árán saját kutatómunkát végeztünk, és felfedezhettünk egy eddig számunkra is ismeretlen „kincset” a Dél-Alföld szívében. Megtanulhattuk, hogyan kell egy pontos, szakirodalmat és interjúkat feldolgozó projektmunkát készíteni.
Természetesen arról se feledkezzünk meg, hogy a pusztatemplomnál teljesített tanulmányút, a versenyre való felkészülés és maga a verseny is rengeteg vidám percet okozott mindannyiunknak. A Puszta Church csapat teljesítette küldetését! 

 


eXTReMe Tracker