Köszönjük!


BJGmeteo

Görög, magyar, lengyel, olasz és szlovák diákok Zakopanéban
2009. szeptember 15. kedd, 22:09

csoportképKata, Adrienn, Timi és Noémi2009. szeptember 6-13-ig Magyarországot a Batsányi János Gimnázium három 11. osztályos tanulója: Márton
Adrienn, Faragó Kata, Gilicze Tímea, és csapatvezetőként egy volt diákja, Gilicze Noémi képviselte a lengyelországi Zakopane-ban megrendezett ifjúsági cserén, amely a ’Youth in Action’ program keretei között Per Aspera ad Astra (Göröngyös úton a csillagokig) címmel valósult meg.
A programon számos csapat vett részt, olaszok, görögök, szlovákok, lengyelek és magyarok képviselték országukat.


A rendezvény fő célja volt, hogy a különböző országból érkező csapatok a zenén és táncon keresztül megismerjék egymás szokásait, kultúráját és legyőzzék a negatív sztereotípiáikat. A délelőtti workshopok során önértékelésünket fejleszthettük. Nagy jelentőséget tulajdonítottak a szervezők annak, hogy megtanuljuk az együttműködést, a konfliktuskezelést különböző interaktív feladatokon keresztül. Emellett lehetőségünk volt, megcsodálni a lengyel kulturális és természeti értékeket. Egy délelőtti program keretében kirándultunk a mesés lengyel Tátrában. A szállásunk erkélyéről kitekintve gyönyörködhettünk a hegyek által körbevett folyóvölgyben.
Minden este más-más ország mutatta be hagyományos ételeit, italait. A nemzetközi est tánc, ének és szótanulással folytatódott. Ezek során alkalmunk volt jobban megismerni más országok szokásait.  Az olaszok isteni tésztájukkal, a görögök gyrossal, a szlovákok ízletes sajtjaikkal, a lengyelek pedig krumpli-ételeikkel kápráztattak el minket. Mi paprikás krumplival, szalámival és magyar édességekkel kínáltuk meg őket.
Mindnyájunknak felejthetetlen élmény volt ez a hét, amit Lengyelországban töltöttünk. Köszönjük az iskolavezetőségnek a támogatást, nagyszerűnek tartjuk, hogy középiskolásként részt vehettünk egy ifjúsági cserén, mindenkinek ajánljuk, hogy éljen az ilyen lehetőségekkel!
Lejegyezte: Faragó Kata és Gilicze Timi
Az Európai Unió által kezdeményezett  Youth in Action programról részletesebben itt olvashatsz, magyarul a Mobilitás Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Szakmai Portálján, a Fiatalok lendületben link alatt tájékozódhatsz.

 


eXTReMe Tracker