Köszönjük!


BJGmeteo

Német nyelvű nemzetközi projektünk: Reise durch das Mittelmeer
Írta: Bíró Edit   
2011. június 08. szerda, 08:08

A Batsányi János Gimnázium 9B osztálya a 2010-2011-es tanév során egy német nyelvű nemzetközi projektben vett részt a Goethe-Intézet szervezésében. A projekt címe Reise durch das Mittelmeer, és a Földközi-tenger mentén fekvő országok, valamint Szerbia és Magyarország középiskolás diákjai vettek részt benne. A projekt több szakaszból állt: Az első szakaszban, 2010 novemberétől 2011 januárjáig egy e-mail-játékban vettünk részt. A játék lényege az volt, hogy a részt vevő országokat csoportokba sorolták (mi Egyiptommal, Boszniával és Olaszországgal kerültünk egy csoportba), a csoport tagjai leveleket írtak egymásnak, amelyben egyre több információt árultak el saját országukról, városukról, iskolájukról. Ez alapján kellett kitalálni a többieknek, melyik ország, melyik városáról van szó.

Természetesen a közös nyelv a német volt, így a diákok játékos formában tanulhatták meg a levélírás szabályait, és fejleszthették szövegértési kompetenciájukat is. A leveleket mindig együtt olvastuk el németórán, majd elosztottuk a munkát, 2-3 fős csoportokban válaszoltak a diákok a levelekre. A következő fázisban, 2011 februárjában egy közös blogot hoztunk létre, a blog fejlécének megtervezésére pályázatot írtak ki, amelyen természetesen mi is indultunk. A blogban minden osztály bemutathatta országát, városát, ill. iskoláját, az osztály tagjait. Mi is készítettünk egy fotósorozatot Csongrádról, ahol a legfontosabb nevezetességeket mutattuk be, német nyelvű képaláírásokat készítve. Itt láthatjátok az általunk készített lapozható fotóalbumot, itt pedig a többi képet. A blogban lehetőség nyílt arra is, hogy a különböző nemzetiségű diákok személyes üzeneteket válthassanak, kommentálhassák egymás képeit, és kérdéseket tegyenek fel egymásnak.

Skype-beszélgetés a kommunkációs teremben

A projekt utolsó szakasza már fakultatív volt, az osztályoknak lehetőségük volt további együttműködésre. Mi az olasz diákokkal dolgoztunk együtt, kétszer is beszélgettünk velük a Skype-program segítségével, illetve egy közös Webquest-feladat kidolgozását vállaltuk, melyben Milánó és Csongrád, ill. Olaszország és Magyarország legfontosabb nevezetességeit, kulturális és sportbeli vonatkozásait dolgozzuk fel. 
A projekt során nemcsak a német nyelvet gyakorolhatták a diákok, hanem megtanulhatták, mit jelent a felelősség, a határidő, milyen érzés csoportban dolgozni, egy nemzetközi csapat tagjának lenni. Mindenki a saját képességeihez mérten vett részt a projektben, olyan feladatot vállalt, amit el tudott végezni. Az olasz csoporttal személyes barátságok is kialakultak, ha lehetőségünk lesz rá, szeretnénk folytatni a kapcsolatot, akár kölcsönös látogatás formájában is.

 

 


eXTReMe Tracker