Köszönjük!


BJGmeteo

Szűcs László csillagász
2011. június 11. szombat, 12:35

Szűcs László

Laci 2005-ben érettségizett, és szerencsére gyakori vendég a gimnáziumunkban, még akadnak ismerős diákok, felkeresi volt tanárait is: legtöbbször a fizika szertárban vagy a számítástechnika teremben ülünk le egy kis beszélgetésre, néha kicsit többre futja az idejéből: három éve csillagászati előadásokat is tartott batsányisok számára.

Az elmúlt nyarakat a kutatómunkának szentelve az USA-ban töltötte. Szegedi egyetemi tanulmányait - éppen tegnap - kitűnően zárta, és a kisiskolás korban megfogalmazott elhatározás: megismerni az Univerzum világát, szeptembertől a Heidelbergi Egyetemen folytatódik.

A SZTE fizikus szaklapjában így summázza az elmúlt éveket a végzős csillagász:

Már gyerekkoromban érdeklődtem a természettudományok, csakúgy, mint a művészetek iránt. Középiskolában irodalom tagozatra jártam, noha délutánonként programozás, matematika és fizika szakkörökön vettem részt. A legfőbb élmény, ami arra késztetett, hogy csillagászatot tanuljak az egyetemen, az égbolt személyes megismerése volt. A középiskolám távcsövén keresztül láttam először saját szememmel a Naprendszer bolygóit, a Jupiter holdjait, a Szaturnusz gyűrűjét, a csillaghalmazokat. Akkor döntöttem el, hogy akármibe is kerül, szeretném megérteni, hogyan és miért jöttek ezek létre.

Az egyetemen másodéves hallgatóként kezdtem el tudományos munkával foglalkozni. Először a Szegedi Csillagvizsgáló távcsövével vizsgáltam változócsillagokat, majd nyílthalmaz-fotometriával és vörös óriáscsillagok spektrum-modellezésével foglalkoztam. Ezek a munkák és az órákon kapott ismeretek jó ugródeszkát nyújtottak a nemzetközi tudományos életbe. Felvételt nyertem a Space Telescope Science Institute (STScI) Summer Student programjába, amely meghatározó élmény volt számomra. Ott fogalmazódott meg bennem, hogy a csillagászaton belül a bolygókeletkezés és -evolúció, illetve az asztrobiológia gyorsan fejlődő és izgalmas szakterületeivel szeretnék foglalkozni. Az STScI-ből hazatérve folyattam az ott elkezdett munkát, és eredményeimet egy neves amerikai folyóiratban publikáltam. Később, témavezetőm meghívására másodszor is ellátogattam az STScI-be, ahol részt vehettem egy nemzetközi konferencián. Egy újabb, exobolygólégköröket vizsgáló projekt kapcsán pedig rövidebb látogatást tehettem az Arizonai Egyetemen. Magyarországon sajnos a doktori iskola elvégzése után szinte lehetetlen csillagászként elhelyezkedni, valamint a kutatási lehetőségek is limitáltak. Ezért döntöttem úgy, hogy a diplomám megszerzése után külföldön kezdem el a doktori tanulmányaimat. Az SZTE-n kapott tudás és gyakorlati ismeretek, illetve a külföldi tapasztalataim és publikációim elengedhetetlenek voltak a PhD-felvételiken való érvényesüléshez a több száz jelentkező között. Végül a Max Plack Institute for Astronomy ajánlatát fogadtam el, így szeptembertől a Heidelbergi Egyetem doktori hallgatója leszek.

forrás: SZTE Fizikus Tanszékcsoportjának 2011. májusi hírlevele

 


eXTReMe Tracker