Köszönjük!


BJGmeteo

Zombori megemlékezés az aradi vértanúkról
Írta: Nagyistók Edit és Ormos Petra   
2011. október 25. kedd, 07:29

Október 5-én száz ágra sütő napsütésben indultunk el Csongrádról a szabadságharcok, a világháborúk és a megtorlások ártatlan áldozatainak emlékére rendezett kegyeleti gyásznapra Zomborba.A küldöttségben utazott Losoncziné Szentandrási Erzsébet, az iskola nyugalmazott tanára, Kiss Attila, a Csongrádi Oktatási Központ vezetője és Széll Gábor, a történelem munkaközösség vezetője, valamint a diákok képviseletében Ormos Petra, Nagyistók Edit (8.F), Klucsai Róbert, Muladi Márk és Bernát Renáta. (12.F)

A megemlékezés a zombori Szent Rókus köztemetőben a Honvéd síroknál kezdődött, ahol kegyeletadó megemlékezés keretében helyezhettük el koszorúinkat, majd a Temetetlen Halottak emléktáblájánál hajtottunk fejet. Utunk a Szentháromság-templomba vezetett, ahol kegyeletadó gyászmisével emlékeztünk hősi halottainkra.
A kegyeleti nap a Magyar Polgári Kaszinó udvarán ért véget, ahol a város szülötte, Schweidel József honvédtábornok tiszteletére tárogatómuzsika szólt, majd az emléktáblánál koszorúkat helyeztek el a résztvevők. A nagyterem előcsarnokában „Hírhedett zenésze a világnak” címmel a 200 évvel ezelőtt született Liszt Ferenc tiszteletére nyílt fotó- és dokumentum-kiállítás.
Este Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Dr. Karcher Erzsébet, a Magyar Polgári Kaszinó vezetője emlékezett a 163 évvel ezelőtti eseményekre. A műsorban bácsgyulafalvi, bácskertesi, doroszlói, szabadkai, szilágyi, veprődi és zombori magyar művelődési egyesületek szólistái, énekcsoportjai és versmondói közreműködtek.
Október 6. előestéjén személyesen is átérezhettük, hogyan adóznak határon túl az aradi tábornokok emléke előtt. Büszkék lehetünk arra, hogy kiálltak saját magyarságuk és az ország védelme érdekében, ahogyan Aulich Lajos is hangsúlyozta: „Szolgáltam, szolgáltam, mindig csak szolgáltam, és halálommal is szolgálni fogok. Forrón szeretett magyar népem és hazám, tudom, megértik ezt a szolgálatot.”
A megemlékezésen készült képek itt tekinthetők meg.

 


eXTReMe Tracker