Köszönjük!


BJGmeteo

Ismét továbbjutó a LegoRockers
Írta: Varga Zita 9.F   
2011. november 16. szerda, 19:18

Iskolánk 2005 óta vesz részt a First Lego League által meghirdetett robotversenyen, idén a kihívás témája az élelmezésbiztonság kérdése.

Most is két csapattal versenyeztünk, ezt a fordulót november 12-én rendezték a szegedi Ságvári Endre Gimnáziumban, ahol 12 csapat mérte össze tudását, az ország minden részéből és a határon túlról is érkeztek nagyon jól felkészült csapatok, nehéz küzdelem volt! A LegoRockers csapat összesített első helyezésével továbjutott a Gdanski elődöntőre, az újoncnak számító  BJG csapat is szépen teljesített, sikerült a legjobb négy közé jutniuk a robotjátékban.

A LegoRockers csapat tagjai: Márton Bertold, Makai-Kis Dávid (10.F), Staberecz Márk (11.F), Gilicze Kristóf (7.F) Szabó Anett, Nánási Bernadett (8.F) és Varga Zita (9.F) osztályos tanulók. A BJG csapat tagjai: Rácz Nándor, Pászti-Tóth Márton, Otrosinka Krisztián, Tóth Bence (8.F), Zsibók Marcell, Tóth László Bence (6.F) osztályos tanulók. Felkészítő tanáraik: Giliczéné László Kókai Mária és Gilicze Tamás.

 

Közel másfél hónap felkészülést követő, rettentő intenzív utolsó két hét után november 12-én Szegeden találtuk magunkat. A csapatunk egy része változatlan már évek óta, de akadt új tag is.  Márk, Berti és Zita már harmadik éve versenyeznek együtt, Detti, Anett és Kristóf is szerves része a már hagyományosan LegoRockers névre keresztelt csapatnak. Idén  Dávid csatlakozott hozzánk. A fiúk fő feladata a robotozás volt, míg mi lányok, Kristóffal kiegészülve a kutatási feladattal foglalkoztunk. Ebben az évben a téma a Food Factory vagyis az élelmiszerbiztonság. Prezentációnk tárgyául a csíramálét választottuk. Nem hétköznapi, Magyarországon sem mindenhol ismert, (hát még a világban!) de remekül bemutatott minden fontos momentumot, amit a kiírás megkövetelt. Elmeséltük, hogyan készül és milyen szabályok vonatkoznak egy ilyen  élelmiszert előállító üzemre. A fiúk is kitettek magukért, a robot a terepasztalon több, mint 210 pontot képes elérni, ami nem csak hazánkban számít jelentős eredménynek. Az idei pálya nagyon nehéz volt, sok apró feladatot tartalmazott, még az eddigi eredményekben nem láttunk maximális robotjátékot, a tervezők bizonyára arra törekedtek, hogy a pálya alkalmas legyen a mezőny széthúzására.

 

A nem túl korai indulást követően, a Felgyőn és Csanyteleken beszálló csapattagokkal kiegészülve, "olvasó próbákkal" ütöttük el az időt. Iskolánk két csapatot indított, egy rutinosabbat (LegoRockers) és egy kezdő csapatot (BJG) az utánpótlás nevelés miatt :)

A verseny a robotjátékkal kezdődött: három mérkőzés közül a legjobb pontértékét vették figyelembe, így alakult ki a csapatok sorrendje ebben a versenyszámban. Közben a zsűri tagjai kérdésekkel bombáztak bennünket, hiszen a csapatmunka, a robotterv és programozás megítélése beszélgetés és megfigyelés alapján dől el. Közben előadtuk kutatásunk eredményét, ahol a zsűrit nem csak mondandónkkal sikerült lenyűgöznünk, hanem a kóstolóba vitt csíramáléval is. De nem csak mi “kenyereztük le” az ítészeket, mert előttünk már megkínálták őket bioparadicsomlével és házi kenyérrel is. Mindent egybevéve itt nagyon megdicsérték a csapatot, aminek később eredményét is láthattuk a magas pontszámban.

Csapatunkra a vidámság jellemző, a jó hangulat az eredmény hirdetés közeledtével inkább feszültté vált. Sejtettük, hogy az élbolyban végeztünk, de amikor kiderült, hogy elsők vagyunk jöttek az ölelések és az ujjongások. A kezünkben a robot játék és összesített kupával valamint még egy osztott prezentáció első hellyel már senkinek nem volt oka aggodalomra. Ráadásul örömmel észleltük, hogy egész sok ponttal előztük meg a második AKG-s csapatot. A jövőbe tehát bizakodva tekinthetünk. Rengeteg munka van még hátra a december 3-án Gdanskban megrendezésre kerülő “Semi Final”-ig, ahol a tét már a németországi döntőbe jutás. Itt már minden angolul zajlik majd. Bízunk abban, hogy Lengyelországban eredményesen szerepelünk és ebben az évben egy lépéssel közelebb kerülünk régi álmunkhoz: megszerezzük a kvalaifikációt a tavaszi nagy FLL fesztiválok valamelyikére!

Bár vannak csapattársaim, akiknek ez az utolsó évük ebben a versenyben, azért reménykedünk, hogy még sokan tanulhatják meg iskolánkban, hogy milyen nehéz az idővel versenyezni, mind a robottal ( 2 és fél perc), mind a prezentációval (5 perc), és mennyit jelent egy csapat tagjaként átélni a jobb és rosszabb pillanatokat.
A név kötelez, ez esetükben is igaz. Kívánjuk, hogy még sokan küzdjenek nemzetközi szinteken LegoRockers név alatt.

Linkek:

 

 


eXTReMe Tracker