Köszönjük!


BJGmeteo

Nyelvi vetélkedők
Írta: Kalmárné Héjjas Hedvig   
2011. december 07. szerda, 10:04

A Batsányi János Gimnázium és Szakközépiskola az idén ősszel újból meghirdette a régió általános iskolái tanulóinak a már hagyománnyá vált nyelvi vetélkedőjét. A rendezvénynek több célja van. Elsősorban szeretnénk felhívni a tanulók figyelmét egy-egy témára az adott nyelv kultúrája területén, remélve, hogy a felkészülés során sokat tanulnak az adott témában, másodsorban iskolánkat is bemutatjuk nekik a szóbeli forduló során. Természetesen reméljük azt is, hogy az iskolánkban rendezett fordulón a változatos feladatok újabb lendületet adnak nekik az ismeretszerzés, a tanulás örömének felfedezésében.

 

 

Az angol nyelvi vetélkedő idei témája az Egyesült Államok volt. Bármilyen oldalról meg lehetett közelíteni a  kérdést, s egy tablóval, jelenettel, PowerPointos előadással  - angol nyelven – kb. öt percben mutatták be a tanulók azt a területet, amely őket legjobban érdekelte. A természeti látnivalók, az épített nevezetességek, a filmvilág, a tudomány, a nők szerepvállalása, híres emberek, az amerikai zene, étkezés – mind-mind szerepeltek az ötletes beszámolókban.

A helyszínen képfelismerési feladattal folytatódott a versengés, ahol szintén jellegzetes amerikai épületet, tájat, szimbólumot, történelmi személyiséget kellett felismerni a diákoknak. Majd ezt egy filmrészlet követte a Pocahontas c. rajzfilmből, amely részlethez szövegértési feladatok társultak.

A versenyfelhívásra 11 csapat 33 diákja jelentkezett és vett részt. Ezúttal is köszönjük felkészítő tanáraiknak, hogy tanácsaikkal, ötleteikkel motiválták diákjaikat a részvételre. Rendkívül kreatív bemutatásokat láthattunk, minden résztvevőnek élmény volt a rendezvény.

Minden szereplő diáknak ajándékkal tudtak kedveskedni a gimnázium tanárai, akik a könyvkiadóktól kértek és kaptak a nyelvtanuláshoz hasznos kiadványokat. A Maximal Csemege bolt Fornetti termékekkel járult hozzá a gyerekek megvendégeléséhez. Mi úgy gondoljuk és reméljük, mindenki nyert a vetélkedőn való részvételével, a diákok, s tanárok egyaránt. A pontok alapján kiemeljük a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola Chuck Norris és Csak Borissz nevű csapatának diákjait, Spitzer Barbarát, Szabó Leventét, Zentai Ákost, valamint a Koszta József Általános Iskola két csapatának tagjait is, Kanyó Kristófot, Pitrik Fruzsinát, Szubally Brúnót mint a Fantastic Three csapat tagjait és A Yelloswstone Fans név alatt versenyző Nagy Márton Gergőt, Sarusi-Kis Benedeket, Tolnay Kyrát.

Köszönjük minden diáknak és minden felkészítő kollégának az áldozatos munkáját.

 

A német verseny témája Berlin volt, ami szintén változatos lehetőséget kínált a felkészülés során. Természetesen a közelmúlt történelmi eseményét, a fal leomlását, lebontását dolgozták fel legtöbben nagyon változatos, kreatív módon, idézve pl. akkori politikusok – azóta – híressé-hírhedté vált mondásait. De a berlini konyha ételei, a zene, a berlini látnivalók is szerepeltek a bemutatkozó előadásokban. Nem győztünk csodálkozni a sok ötleten!

A helyszínen kapott feladatok is sokrétűek voltak. A képfelismerés feladatban egyaránt szerepeltek épületek valamint Berlinhez kötődő híres emberek. Aztán ismert berliniek neve és fényképe mellé meg kellett találni a tevékenységi területüket, majd egy következő feladatban évszámokat rendelni történelmi eseményekhez.

A krumplisaláta az egyik legkedveltebb étel némethonban, az odakészített alapanyagokból össze kellett állítani minden csapatnak egy adagot. A versenyzőknek adtunk német nyelven egy „Hozzávalók” listát, amelyben nemcsak ennek az ételnek az összetevői voltak, ezeket ki kellett válogatni. Az elkészült ételt ízre és esztétikum alapján pontozta a szigorú zsűri, amely a vendégtanárokból és iskolánk németszakosaiból állt. Végül az „Emil és a detektívek” című ifjúsági filmből mutattunk be egy részletet, amelyhez kérdéseket kaptak a tanulók, s reméltük, hogy ezzel a fegyelmet ráirányítottuk Erich Kästnerre, a nívós ifjúsági irodalomra is.

A kitűzött céljaink közé tartozik mindig, hogy ébren tartsuk a német nyelv tanulását, bemutassuk, mennyire fontos Európa szívében ezen a nyelven beszélni, s mennyi lehetőség rejlik ennek a sokrétű kultúrának az ismeretében. A vetélkedőt Palatinus Nikolett 10. B osztályos tanuló egy nagyszerű énekkel nyitotta meg, bemutatva, hogy popzene, színvonalas könnyűzene német nyelven is létezik. Grimm-meséken nőtt fel több generáció, nem szabad feledni, veszni hagyni ezt az Európához tartozó kultúrkincset sem. A fejlett német ipar, a természettudományos eredmények, a sport mindenhol hírnevet vívott ki a világban. S Németország történelme ezer szállal kapcsolódik a miénkhez. Érdemes bemutatni, megtanítani diákjainkat, - ha csak morzsánként is -, az értékekre. Reméljük, ezzel a vetélkedővel ehhez hozzájárultunk.

Kiemelnénk Bodzásné Mészáros Ildikó tanárnőt, aki évek óta több csapattal is eljön meghívásunkra és sokat tesz a német nyelvoktatásért, valamint megköszönjük Duka Enikő kolléganőnek is munkáját, aki friss csongrádi lakosként, kezdő némettanárként lelkesen vállalta ezt a számára még új feladatot. Természetesen minden kolléganőnek köszönjük a munkáját.

Örömmel töltött el bennünket, hogy a Nemzeti Tankönyvkiadó, a Grimm Kiadó valamint a Goethe Intézet bőkezű adományai révén gazdagon megajándékozhattuk a versenyzőket könyvekkel és kisebb ajándéktárgyakkal. A Maximál Csemege bolt ez alkalommal is pogácsával járult hozzá a gyerekek megvendégeléséhez.

 

 


eXTReMe Tracker