Köszönjük!


BJGmeteo

Találkozás a reformkor nagyjainak leszármazottaival
Írta: Ágoston Luca és Tar Dóra (9.B)   
2011. december 27. kedd, 08:00

November 25-én Budapestre látogattunk, ahol a Kossuth Szövetség meghívásából a Magyar Tudományos Akadémián rendezett találkozó vendégei voltunk. A Batsányi János Gimnázium és Szakközépiskolát Losoncziné Szentandrási Erzsébet, iskolánk nyugalmazott tanára, Széll Gábor, a történelem munkaközösség vezetője, a diákok részéről pedig Sarusi Fanni, Tar Dóra, Ágoston Luca (9.B), Klucsai Róbert, Muladi Márk és Bernát Renáta (12.F) képviselte.

 

Az MTA Könyvtárában először Gavlik István, a Kossuth Szövetség tiszteletbeli elnöke és Szénási Istvánné elnök köszöntötte a résztvevőket, majd Dr. Pelyach István, a Szegedi Tudományegyetem Új- és Legújabbkori Magyar Történeti Tanszékének oktatója tartott vetítéssel egybekötött előadást Kossuth Lajos és Görgey Artúr sokat vitatott kapcsolatáról, különös figyelemmel Görgey katonai pályájára és a szabadságharcban betöltött szerepére.

Az előadás után a reformkor nagyjainak leszármazottai szólaltak fel: elmondták, hogy kitől származnak, honnan jöttek és mivel foglalkoznak, és hogy számukra mit jelent magyarnak lenni. A vendégek legtöbbje külföldről érkezett, mégis rendkívüli közvetlenséggel és őszinteséggel beszéltek saját kötődésükről és hazafias érzelmeikről; beszámolójukért köszönetet mondva egy-egy szál fehér rózsát kaptak. Elsőként Görgey és Széchenyi rokonai kértek szót, majd Vörösmarty dédunokái és Bólyai János utódai méltatták reformkori őseiket. Jelen volt annak a Pilvax Máriának a dédunokája is, akiről a forradalom idején híressé vált Pilvax kávéházat nevezték el. Mivel Deák Ferencnek nem volt egyenes ági leszármazottja, 12 unokatestvére közül egyikük utódja képviselte a családot.

Nagyszerű élményt jelentett számunkra, hogy megismerkedhettünk a reformkor hőseinek leszármazottaival, és megérthettük a Virág Benedektől származó gondolat lényegét: „jó hazafinak lenni nehéz, de nem lehetetlen.”

 

 


eXTReMe Tracker