Köszönjük!


BJGmeteo

ThyssenKrupp Future Award különdíjat kapott a LegoRockers
2012. január 16. hétfő, 19:22

Újabb sikeres versenysorozatot tudhat maga mögött a Batsányi János Gimnázium LegoRockers csapata.

A szegedi országos fordulót megnyerve, a Gdanskban megrendezett elődöntőből továbbjutva, január 13-14-én a németországi Cottbusi döntőben is jól szerepeltek a csongrádi gimnazisták. Ausztria, Bulgária, Csehország, Magyarország, Németország, Lengyelország, Svájc, Szlovákia 24 csapata között két napon át zajlott a verseny. A LegoRockers csapat a zsűri döntése alapján a a tudomány és a technológia kiemelkedő együttes alkalmazásáért a Thyssen Krupp Future Award különdíját nyerte el.

 

Nagyra becsüljük ezt a díjat, mert a magyarországi érdekeltséggel is rendelkező világméretű cég elismerése az első kupa, amelyet az FLL nemzetközi fordulóiban sikerült szereznünk.

A ThyssenKrupp Jövő Díjjal (ThyssenKrupp  Future Award) azon csapatot tüntetik ki, amely a kihívás során kiemelkedő fejlődést váltott valóra.  A díj célja, hogy motiválja a csapattagokat arra, hogy érdeklődésüket a tudomány és a technológia felé fordítsák, és innovatív fejlesztéseket alkossanak a jelenben és jövőben egyaránt.

A „fenntarthatóságot élni és éltetni kell”,  ez a ThyssenKrupp mottója. Tehát  a cég filozófiája szerint jelenünk és jövőnk szempontjából kiemelkedő szerepet játszik az emberi tudás és annak fejlesztése.

A 2,5 perces robotjáték mellett évről-évre nagyobb szerepet kap egy új versenyrész, a Live Challenge, ami a gyors problémamegoldást méri, ennek lényege, hogy a helyszínen megismert 3 különböző nehézségű feladat közül kell egy olyat kiválasztani, amihez szükséges robottartozékokat és programokat a csapat 15 perc alatt kifejleszti, teszteli, és pontosítja. A nehezebb feladatok értékesebbek, de csak a hibátlan teljesítésért jár pont, így mérlegelni kell, hogy mekkora kockázatot vállal a csapat.  A LegoRockers az egyes feladat leggyorsabb (0,1 másodperc!) feladatmegoldójaként a biztosan megszerezhető 30 pontot választotta.

A 2011-es kihívás témája az élelmiszerbiztonság. A gyerekek már az előző fordulókra készülve is igen alaposan körüljárták a témát, megismerkedtek a törvényi szabályozásokkal, és az azt érvényesítő hivatalokkal, és egy helyi specialitás, a csíramálé készítés folyamatával. A döntőre készülve témát váltott a csapat, egy új technológia, az akvapónia bemutatását, és egy hozzá tatozó új ötlet kidolgozását vállalta. A csapat tagjai az internet segítségével ismerkedtek meg Gönczi Péter magyarországi akvapóniás kertésszel, akivel megosztották innovációs elképzeléseiket. A megismert szakirodalom, saját tapasztalat, levélváltások, telefonbeszélgetések és közös ötletelések eredményét 5 percbe sűrítve adta elő a csapat.

A verseny két napján sor került még a csapatmunka, a robotterv és programozás, értékelésére is. A legtöbb izgalmat minden évben a 2,5 perces robotjáték mérkőzések okozzák. Idén különösen nehéz pályát állítottak össze a tervezők, egyetlen csapat sem tudott maximális pontszámot teljesíteni, a csongrádiaknak ebben a versenyrészben az első tíz közé kerülés sikerült. A szervezők gondoskodtak a vidámságról is: az első versenynapot a csapatok táncos-zenés ismerkedési estje zárta, az eredményhirdetés előtt rövid koncert könnyítette a várakozást. A LegoRockers tagjai számára nagy meglepetés és remek érzés volt ünnepeltként felállni a nagy színpadra.

Az eltelt bő négy hónap alatt „csapat született”, a felkészüléssel töltött sok-sok óra, a közösen átélt három verseny, a hosszú utazások élménye diákok és tanáraik számára is felejthetetlen marad.

2012. szeptemberében új kihívással folytatódik az FLL verseny, amelynek témája az idősügy.

Köszönjük támogatóinknak,a Batsányi János Alapítványnak, a Batsányi János Gimnázium és Szakközépiskola a Csongrádi Oktatási Központ Tagintézményének, Csongrád Város Önkormányzatának, a  Neumann János Számítógép-tudományi Társaságnak, és a MARS Magyarországnak, hogy támogatásukkal lehetővé tették a csapat számára a versenyen való részvételt.

 

A döntőről további részletek a szervezők honlapján találhatók.

 

A LegoRockers csapat tagjai így látják az idei versenyt:

Varga Zita:
Nemzetközi versenyen részt venni mindig öröm. Megdöbbentő, hogy Európa más pontján az emberek mennyire mások, mégis ugyanolyanok. A versenyidőszak a lemondások és kompromisszumok ideje. Meg kell tanulni ügyesen beosztanunk az időnket, mert a felkészülés teljes embert kíván.Hihetetlen jó csapattá alakult a LegoRockers ebben a felállásban az évek alatt. Minden verseny, gyakorlás, bent töltött óra, vita élmény volt. Örülök annak is, hogy idén érdekes embereket ismerhettünk meg az AKG csapat tagjainak személyében. Sosem volt még olyan, hogy egy másik kijutó magyar csapattal ennyire jóban lettünk volna. Büszke vagyok arra, hogy méltón teljesítettünk a LegoRockers névhez.  Egy vagyok az első, döntőről kupával hazaérkező LegoRockerek közül!

Staberecz Márk:
Számomra az idei versenyzés a jó hangulatot jelentette, ami a robotozással együtt a délutánjaimat is feldobta. A nemzetközi szereplés azért volt jó mert így a nyelvet is lehetett gyakorolni + ismerkedni is lehetett (lásd a cseh CO2-s lányok) :). A verseny napján nagyon gyorsan telt az idő, de a zsűrik közti rohanás közben ez fel sem tűnt. A verseny az időbeli csúszásokon kívül nem volt rossz (kivéve még a lengyel pályákat...). A verseny hangulata a kommentátoroknak köszönhetően végig jó volt.... Szerintem méltó befejezése volt az utolsó évemnek. Biztos, hogy hiányozni fog a robotozás mert feledhetetlen emlékek kötődnek hozzá, megérte a fáradságot.
Makai-Kis Dávid:
A versenyidőszak számomra a szabadidő értelmes eltöltését jelentette, valamint a csapattal való összekovácsolódást. A nemzetközi versenyeken fantasztikus volt részt venni, beleértve a gdanski-, és a cottbusi versenyt is. A versenyek hangulata tökéletes, a versenyzésen kívül a legjobb dolog a TeamParty volt.

 

A hazaúton az időjárás kegyes volt hozzánk,  így a napsütéses, ám szeles hideg január ismét egy kis városnézésre csábított bennünket  Prágába, Európa második legszebb fővárosában.

Két évvel ezelőtt az akkori csapat a Moldva bal partján, a várban tett sétát, míg idén végigsétáltunk a Károly hídon, a cseh uralkodók koronázási útvonalán. Nepumuki Szent János szobrát akár Csongrádról is ismerhetjük, itt egy bronz dombormű örökíti meg a róla szóló legendát. Sétánkat a Híd-torony kapuján, majd a Kis téren át az Óváros irányába folytattuk, ahol hamisíthatatlan prágai hangulat fogadott bennünket. Megfejtettük a híres Orloj (Óratorony) számlapjainak jelentését, és gyönyörködtünk a régmúltat idéző épületekben.

Késő estére értünk haza, képeink segítenek bemutatni e négy nap történéseit.

 

 


eXTReMe Tracker