Köszönjük!


BJGmeteo

Fizika kísérletező délután
2012. január 30. hétfő, 21:09

Ebben a tanévben is megrendeztük szokásos kísérletező délutánjainkat. Január 18-án a fizika iránt érdeklődő diákok és tanárok gyűltek össze a fizika előadóban. A hőtan köréből válogatott össze Szabó László tanár úr érdekes kísérleteket. Megismerhettük a bólogató kacsa működési elvét is ill. láthattunk 20 oC-on forrásban lévő vizet.

Természetesen a látottak magyarázatát is megismerhettük. Az egyik kísérlet 45 perces volt: ennyi idő alatt vágta át a jégtömböt egy drótszál, amin 10 kg-os súly lógott. Az volt ebben az érdekes, hogy nem esett szét a jégtömb, mert a drótszál felett újrafagyott a víz.

 

Alacsony hőmérsékleti tartományban is kalandoztunk egy kicsit. Cseppfolyós nitrogénnel (-196 oC) is láttunk néhány érdekes kísérletet. Alacsony hőmérsékleten az anyagok fizikai tulajdonságai is mások, mint szobahőmérsékleten. Például ha egy lehűtött gumicukrot elejtünk, akkor nagyon sok darabra törik szét. A szegfű szirmait lehűtés után könnyen szétmorzsolhatjuk. A cseppfolyós nitrogén szobahőmérsékleten hevesen forr, zárt térben a nyomása gyorsan növekszik. Ezt kihasználva lehet zacskót durrantani vagy palackból dugót kilőni.

Az előadás végén még fagylaltot is ehettek a résztvevők. A fagylaltport tejjel összekeverték majd cseppfolyós nitrogénnel hűtötték le. Ez egy gyors fagylaltkészítési eljárás, mert 1 perc alatt kész volt a fagyi.

 


eXTReMe Tracker