Köszönjük!


BJGmeteo

Valami virágzik a parkokban
2012. március 28. szerda, 20:19

A kép ismerős lehet, de a név!?

Mi is ez? Aranyvessző? Netán aranyeső? …. Az óráimon tett rögtönzött közvélemény-kutatásom eredménye arra késztet, hogy legalább itt, a BJG-ben tisztába tegyünk egy-két dolgot ezzel kapcsolatban.

A közönséges aranyvessző (Solidago virga-aurea) Az őszirózsák közeli rokona, amellyel együtt a fészkesek családjába (Compositae) tartozik, mint a napraforgó és a gyermekláncfű is.

Több helyen is lehet az aranyvesszőről képet találni, ehhez ajánlom a tudományos név beírását a keresőbe.

Egyik megbízható hely: http://www.tankonyvtar.hu/konyvek/novenytan/novenytan-61

A cikkben látható növénynek nem igazán van fészkes virágzata.

Aranyeső (Laburnum aragyroides)

Kivételesen most nem Bódi Guszti és csapatára vagyunk kíváncsiak, ezért szintén a tudományos név beírását javasolom a keresőbe.

Az aranyeső a pillangósvirágúak népes családjába tartozik, mint például a zöldbab és az akác. Virágjuk jellegzetes alakja közismert. A mi kis növényünk virágai nem alkotnak a fészkesekre jellemző virágzatot, a sárga virágok pedig egyáltalán nem hasonlítanak a pilangósvirágúak alakjára. Ez a növény egy Kínából származó díszcserje, a bókoló aranyfa (Forsythia suspensa), amely az olajfavirágúak rendjébe tartozik, mint például az orgona is. A valódi név köztudatbeli megerősítésétől függetlenül növénykénk a sárga virágaival valóban szemet gyönyörködtető nyitányát adja a tavasznak.

Forrás:
Dr. Hortobágyi Tibor – Növényrendszertan
A fotó készítője: Zalka Attila
Cikket egybeszerkesztette: Forgó Ilona (9.F)
Moderálta: Tábori Levente (biológia – kémia szakos tanár)

 


eXTReMe Tracker