Köszönjük!


BJGmeteo

Monetáris politika, fiataloknak! - Mi csak nyertünk vele!
Írta: Bernát Renáta 12.f   
2012. május 03. csütörtök, 10:14

Monetáris Tanács. Jegybanki alapkamat. Monetary verseny. Talán először nem sokat mond ez, egy diáknak. Két évvel ezelőtt, 2010 őszén még nekem sem fogalmazódott meg a fejemben semmi, ezek hallatán.

Az egész egy tavalyi POP (Pénzügyi Oktatási Program) órán kezdődött, amikor Kovács Péter tanár úr felhívta a figyelmét a vállalkozó szellemű diákoknak egy olyan versenyre, ami a monetáris politikát vette célba. Akkor 11.F-esként vágtunk bele először, sikeres eredménnyel, hiszen kitartó és alapos munkával az országos döntőbe jutottunk, ahol a 3. helyen végeztünk.

 

Bár ebben az évben egy taggal kisebb lett a csapat, mégis indultunk, név szerint: Bernát Renáta, Samu Angelika, és Klucsai Róbert, a mostani 12.F osztályból. Bátran kijelenthetem, idén is sikeresen vettük az akadályokat.

Az első forduló négy online kérdéssora után a Dél-alföldi régióban egyedüliként nyújtott hibátlan teljesítményünk alapján, első helyezettként jutottunk tovább, maximális pontszámmal. Következő lépésként egy esszét kellet írnunk az „Infláció költségei - avagy az árstabilitás előnyei” címmel. Tanulmányunkat a szegedi regionális fordulóban prezentáltuk, majd a jegybanki szakemberekből álló zsűri kérdéseire válaszolva, 15 perces kemény küzdelemben, sikeresen megvédtük. Ez a Szegeden rendezett forduló is a lehető legjobban sikerült, hiszen szintén első helyezést értünk el. Ennek köszönhetően, véghez vittük amiért eddig küzdöttünk, hiszen ismét az országos döntőbe jutottunk.

Április 27-én reggel Budapest felé vettük az irányt, és szerencsésen meg is érkeztünk a Magyar Nemzeti Bank épületébe. A döntő első szakaszára az Antall József konferenciateremben került sor. Először kedvcsinálóként a tavalyi versenyről készült néhány perces összefoglaló videót néztünk meg, amiben természetesen magunkat is láthattuk, majd a Kamatkirály nevű szimulációs játékkal telt a verseny délelőtti része.

A játék egy Szimulia nevű országot ad kezünkbe, ahol a jegybank Monetáris Tanácsaként az alapkamat mértékéről kell döntenünk különböző váratlan események, a gazdaságot érintő sokkok után. Életszerű helyzeteket tárnak elénk egy-egy rövid hírben. A problémák megoldásához, hatásos kezeléséhez adatokat kapunk a valutaárfolyam, a GDP, a munkanélküliség, és az infláció feltételezhető alakulásáról. Ezek függvényében kell valamilyen várható hatásmechanizmust felvázolnunk, és a fordulónként rendelkezésre álló 20 perc alatt döntésünket meggyőző érvekkel megindokolnunk. Itt még látszólag nem ütköztünk különösebb nehézségekbe, hiszen ismertük a játékot, és folyamatosan ok-okozati összefüggéseket vizsgálva gyakoroltunk is. A hat kamatdöntést követően levezetésként beszélgetések, riportok következtek, majd egy csodálatos ebéd.

Délutánra átköltöztünk az MNB Látogató Központjába, és jött a már általunk tavalyról ismert fekete leves. A délelőtt végzett munkánkat, a jegybank „három éves” tevékenységét kellett bemutatnunk a zsűrinek, akik képletesen egy országgyűlési bizottságot képviseltek. Az öt régiógyőztes csapat sorrendjét sorsolással határozták meg, a BJG csapata utolsóként került a bizottság elé. Egy-egy előadott beszámoló után kérdéseikkel próbáltak elbizonytalanítani minket, felelősségre vonták a Monetáris Tanácsot az elmúlt 3 éves tevékenysége miatt. A valósághoz hasonló helyzetekbe kerültünk. Viszont jól szerepeltünk, és a nehéz kérdésekre is megpróbáltuk a lehető legjobb válaszokat adni.

A kínos várakozás csak ezután következett, amíg a zsűri visszavonult, hogy a versenyzők teljesítménye alapján eldöntse a végső sorrendet. Úgy éreztük, nagyon jól felkészült ellenfelekkel kellett megküzdenünk. Tűkön ülve vártuk az eredményt, vajon hogy szerepeltünk. Örömmel vettük tudomásul, hogy ismét dobogósok lettünk, az előző évhez hasonlóan most is a harmadik helyen végeztünk az országos döntőben! Nem utolsó sorban fontos volt a nyeremény is, hiszen fél millió forinttal gazdagabban tértünk haza! Az első helyet csakúgy, mint tavaly, egy olyan csapat szerezte meg, akik harmadszor indultak a Monetaryn.

A verseny után a szervezők kíséretében leültünk megbeszélni az aznap történteket, és okosodtunk tanácsaik, élettapasztalatuk által.

Bár mi már sajnos nem próbálkozhatunk többet ezen a versenyen, hiszen „kinőttünk” belőle, úgy gondolom, azok, akik olykor csekélyebb lelkesedéssel vesznek részt egy POP órán, tanuljanak a mi példánkból. Hiszen nem csak sokféle tapasztatot szereztünk, nem csak a jövőnkre tekintettel lettünk pénzügyi téren okosabbak, de még a pénztárcánk is vastagabb lett, nem kis összeggel! Ha mással nem is, a kételkedőket legalább ezzel bíztatnám!

Ha legközelebb megkérdezik tőlünk, mi az az infláció, vagy egy monetáris politikával kapcsolatos hírt hallunk, már egy monetáris tanácstag fejével, racionálisan tudunk gondolkodni, és okos választ adni, még ha ennek ekkor már talán nem is lesz ilyen döntő súlya!

Nem utolsó sorban sokat köszönhetünk a felkészítő tanárunknak, Kovács Péter tanár úrnak, avagy, győzelmünk Kovácsának!
A verseny során készült saját fotók a fényképtárban elérhetőek.

A 2011-12-es Monetary szervezői is egy csokorba gyűjtötték a vetélkedő pillanatait megörökítő fotókat.

 


eXTReMe Tracker