Köszönjük!


BJGmeteo

Biológia OKTV eredmény
Írta: Klucsai Róbert   
2012. május 16. szerda, 14:57

Biológiatanárom, Csernus Éva javaslatára idén elindultam a biológia OKTV versenyen, és a sok felkészítő órának és tanulásnak meglett a gyümölcse, ugyanis a 45 fős döntőben sikerült a 32. helyet kiharcolnom. De idáig rögös út vezetett.

Az első forduló, amit még a Batsányiban rendeztek, egy 250 feladatból álló feladatsor, amely 5 nagy témakört foglal magába, és a 250 feladatból 150-et kellett választani. Ez volt novemberben.

Január elején kaptam meg az értesítőt, hogy továbbjutottam a második fordulóba, ami február 13-án került megrendezésre. Ott egy 100 feladatból álló feladatsort kellett megoldanom, amire 5 órát adtak. Nagy örömömre március elején megkaptam a második fordulós eredményemet, és az ott elért pontszám alapján bejutottam az országos döntőbe.

Innen kezdődtek a maratoni biológia órák Csernus Éva tanárnővel, akivel folyamatosan növényeket határoztunk, mikroszkópos felvételeket elemeztünk, metszeteket és nyúzatokat készítettünk. Nagy különbség volt az első kettő és a harmadik forduló között, mert az első kettőben teszt jellegű feladatok voltak, a döntőben pedig a hangsúly a gyakorlati tudásra került.

A döntőt Budapesten rendezték meg április 28-án, ahol a legkülönfélébb feladatokat kaptuk: növényhatározás, különböző szerves anyagok kimutatása, természetvédelem, populációgenetika és az ecetmuslica geno- és fenotipusának meghatározása. Nagyon szoros volt az időbeosztás, mert csak kettő óra állt rendelkezésre a feladatok megoldásához.

Számomra nagyon hasznos volt a versenyre való felkészülés, mert így olyan tudás birtokába juthattam, amit az emelt szintű biológia érettségin kamatoztatni tudok, és ami remélhetőleg segít bekerülni a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Karára.

 

 

 


eXTReMe Tracker