Köszönjük!


BJGmeteo

Batsányis siker a latin nyelvi nemzetközi diákolimpián
Írta: Koncz Noémi   
2012. június 22. péntek, 21:42

2012. május 10-12. között rendezték meg Certamen Ciceronianum Arpinas címmel azt a latin nyelvi nemzetközi diákolimpiát, amelyen a Magyarországot képviselő csapat tagjaként részt vehettem. A 20 országból érkezett csaknem 300 versenyző közül a 36. helyet szereztem meg fordításommal.

A verseny helyszíne a Rómától 100 km-re lévő Arpino (Arpinum) városa volt, ahol a világ leghíresebb szónoka, Marcus Tullius Cicero született. A versenyen 5 óra alatt Cicero De re publica című munkájának egy részletét kellett lefordítanunk latinról saját anyanyelvünkre, majd egy szöveghez kapcsolódó kommentárt is össze kellett állítani. A szakmai zsűri ezután átfordította olasz nyelvre a versenyzők munkáit, és ez alapján határozták meg a végső eredményt. A verseny után az olasz szervezők elvitték a csapatot kirándulni az Arpino környékén fekvő nevezetes helyekre, többek között Fiuggiba, Monte Cassinóba és Castelliribe, majd három és fél napot tölthettünk Rómában, az örök városban és a Vatikánban. Ellátogattunk jó néhány olyan nevezetes helyre, amellyel eddig csak tanulmányaim során találkozhattam: megcsodáltuk a Colosseumot, a Palatinus dombját, a Piazza Navonát, a Capitoliumot, a Forum Romanumot, a Pantheont, a Spanyol lépcsőt és a Szent Péter-bazilikát. Az arpinói verseny és a római kirándulás lehetővé tette számomra, hogy latin nyelvi tudásomat nemzetközi szinten is kamatoztathassam, és mindez még inkább motivál a nyelv további tanulására. A magyar csapat tagjaival igazán jó csapatszellemben, baráti szeretetben töltöttem el ezt a hetet; az itt született baráti kapcsolatok ezért még felejthetetlenebbé teszik ezt a tanulmányi kirándulást.

Köszönöm Széll Gábor tanár úrnak a versenyre való felkészítést, a Batsányi Alapítványnak és Csongrád Város Önkormányzatának pedig azt, hogy támogatást nyújtottak a kiutazásomhoz.

 


eXTReMe Tracker